Lillgård

Lillgård

8 september 2014

Bergvärme

Efter semestern var det dags att byta ut olje/ved uppvärmningen till bergvärme. Detta betydde att jag måste ta farväl av den gamla pannan. Har varit roligt att elda men måste erkänna att jag började bli lite trött på det så småningom. Speciellt då den inte har någon vattentank som värms upp vilket betyder att varmvattnet kyls ganska snabbt efter att elden slocknat. Nu har jag inte heller någon ursäkt att gå ner till källaren och elda (koppla av) heller.Vi kontaktade några företag som erbjuder bergvärme lösningar och valde till slut ett paket. I paketet ingick jordborrning ner till berget och sedan 160m bergsborrning. Sedan hela bergvärmepaketet med värmepump, varmvattenberedare och kollektorslangar. Värmepumppen och beredaren är vanligtvis i samma paket men vi tog en modell där de kommer skillt eftersom vi har bara 1.85 m  takhöjd i källaren och en normal värmepump med beredare behöver 2 m. Vidare tog vi en specialbyggd 500 l extra vattentank för uppvärmningsvattnet med två slingor dit man kan koppla ex solvärmefångare eller en vedspis med vattencirkulation. Den ena slingan skulle fungera som en förvärmare av bruksvattnet och den andra är för framtida bruk. Vi använder också de existerande batterierna eftersom de är i så gott skick men vi funderar allvarligt på att byta till golvvärme då vi börjar remppa på allvar.


Bergsborren

Hela projektet började med att borren hämtades på plats. Borrhålet blev lite på 3m från källardörren. Först borrades det ned till berget som var ca 3m under jorden. Samtidigt sattes ett järnrör ner i hålet och slogs fast i berget. Sedan byttes borren och en slang för borrdammet kopplades. Efter det började själva bergsborrningen. Borren var en mycket imponerande maskin, radiostyrd, med larvfötter och med tillhörande svets och trycktvätt. Borrandet pågick nästan hela dagen.

Borren har nått berget

Efter att hålet var borrat grävdes det ett dike från borrhålet till källardörren och rören och kollektorslangarna sattes på plats. I källaren pikades också en gång för slangarna som gick under tröskeln. Vi bestämde att lämna det öppet för möjliga framtida rörjobb (avlopp etc). Tröskeln skulle skummas igenn istället. Innan kollektorslangarna sattes på plats fylldes också borrhålet med vatten. Måste säga att det var mycket bra service av företaget för de fyllde vår pool också som krävde 3,5 kubik vatten och vi hade varit fundersamma om vi hinner få den fylld innan vi skulle ha en större bjudning kommande veckoslut och då vi inte hade så mycket vatten i brunnen. Tack för det! Bra service!



Rören in till källaren



Värmepumppen med utrustning hämtades också och installationen kunde så småningom påbörjas. Men först måste oljetanken och oljebrännaren plockas bort. Oljetanken tömdes och det skars ett hål i sidan så att man slapp in och tömma resten av oljan och tvätta tanken. Tanken fick sedan torka och luftas över natten innan de kapade den i två delar. Följanden morgon var de på plats igen tidigt och kapade och bar ut tanken.
Poolen

Extra 500 l vattentanken

Värmepumppen och beredaren
Oljetanken



Efter att tanken var bortplockad var det dags att plocka bort oljepannan och byta ut den gamla läckande vattenpumppen. Under bjudningen vi hade veckoslutet efter att hålet borrats hade vi tyvärr blivit utan vatten trots att bergvärmefirman fyllt poolen vår. Men det har varit extremt torrt och brunnen fylls nog men mycket långsamt så vattnet tog slut då det var mycket folk på plats. Det här betydde även att slangen till brunnen var tom och måste fyllas igen och att vi var utan vatten ett tag frammåt. Detta ställde också till lite problem eftersom vi behövde 700l vatten i de nya tankarna för att kunna starta systemet. Vattnet måste också vara rent. Men arbetet fortsatte med att oljebrännaren kopplades bort och flyttades till ladugården där den möjligtvis kommer att användas för uppvärmning nångång när jag hinner bygga ett värme system. Det kommer att värmas med ved i såfall. Den gamla vattenpumppen plockades också bort och en ny sugande pump i rostfritt stål sattes på plats. Det gamla tryckkärlet behöll vi. Sedan börjades kampen med att få vatten från brunnen i några dagar. Vi trodde redan att bottenventilen gått sönder igen men till slut börja pumppen ta vatten och vi fick upp trycket och trycket hölls i systemet fast pumppen var stängd. Det sattes till lite extra bollventiler och en bakslagsventil för att minska problem i framtiden och förenkla processen om vattnet skulle ta slut igen.

Oljepannan

Den gamla vattenpumppen och tryckkärlet


Efter att oljepannan är borttagen

Nya vattenpumppen
Samtidigt som projektet med vattenpumppen höll på drogs de nya vattenrören till uppvärmningen och bruksvattnet och installationen av bergvärmeutrustningen påbörjades. Installationen gick överraskande snabbt och japparna visste helt klart vad de höll på med. Måste säga att rörsystemen de lagade var rentav vackra. Konstigt så är inte Nina av samma åsikt. Jag tycker också att hela bergvärmesystemet ser snyggt och high tech ut. Det som sedan blev en flaskhals var vattnet. Det tog några dagar att fylla hela systemet eftersom det var så dåligt med vatten i brunnen och det tog en dag innan vattnet var tillräkligt rent för att pumppa in i systemet. Vattnet hade blivit brunt då rostavlagringar i vattenledningen från brunnen hade lossnat då det strömmat luftblandat vatten i röret av och ann.


Installationen påbörjad



Vattentanken kopplad

Efter att tankarna var fyllda sattes systemet igång, först med hjälp av elpatroner men sedan med själva bergvärmen och allting fungerade som det skulle. Hålen i marken täcktes också och de sista finjusteringarna gjordes.


Klart, varmvattenberedaren till vänster och värmepumppen till höger


Måste säga att jag är mycket nöjd över systemet och allt har fungerat mycket bra. Firman gjorde ett mycket bra jobb. Det blir spännande att se hur mycket man sparar i uppvärmningskostnader. Med oljeuppvärmning är årskostnaden ca 3000€ för det här huset. Det sägs att bergvärme betalar tillbaka sig på 5 år. Vi får se hur det går. I framtiden kommer vi att möjligen koppla till solfångare och en vedspis/kamin till systemet. Vi har också funderat på att installera en fläkt som kyler m.h.a kollektorvätskan. Finns många intressanta möjligheter. Sedan blev det att städa källaren men det är en annan historia.

Ps.

Vi har köpt en Porin Matti som ska installeras i källaren istället för oljepannan, för att kunna få värme i källaren vintertid - så har igen en orsak att gå ner och "elda".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar