Lillgård

Lillgård

13 december 2019

13 december 2019 - Tillbakablick på juli 2018

 Remppan

I juli 2018 tömdes grunden på allt det sista organiska material som den varit fylld av, grundens ventilation fixades och sedan fylldes resten av grunden med lecagrus och gjöts igen. 

Denna sommar fick vi extra mycket hjälp i remppan av släkt och vänner, vilket vi är otroligt tacksamma för!




En stoppare gjöts och murades i grunden mellan köket och matsalen för att inte lecagruset i köket och sanden på matsalssidan skulle blandas.



Sockelventilationen kommer att fortsättas på matsalssidan i framtiden



Stenplattan i köket hade också sedan tidigare olika stora stenar som stack upp. Det hade sparats på betong då plattan gjöts med att slänga i stenar. Dessa sågades med diamantkapskiva och pikades upp så att golvet blev jämnare. Det kommer att gjutas runt 5 cm till på plattan för att få den jämn (stora kast på vissa områden) och förstärkt. Vissa stenar stack upp t.o.m 8 cm. Sedan, som tidigare nämndes har plattan armerats med I-balkar som på vissa ställen syns både i källartaket och i golvet på första våningen. Det betyder alltså att betongen är delad i sektioner och är bara fast mellan I-balkarna. Det håller nog bra, men t.ex i badrummet kommer det att komma mer vikt (mellanväggar) även om sanden i golvet byts ut till lecagrus som är mycket lättare. Då det tilläggsarmeras och gjuts binds hela plattan bättre ihop och håller mera vikt. Sedan ska ännu själva golvplattan gjutas ovanpå isoleringen (lecagrus) i badrummet. I köket blir det träkonstruktion och golvplankor.





Rören under den lilla wc:n som rivits samt det lilla utrymmet invid källartrappans dörr (till vänster på bilden) och matsalsdörren (rakt fram på bilden) ser ut såhär:


WC-plattan vilade på sand och stora stenar. Det hälldes betong mellan stenarna som förstärkning och gjöts underlag för en lecaharkkorad (1cm luftspalt mellan harkkon och stocken mot matsalen) som fungerar som avgränsning då plattan gjuts.



 

Vi fick massor av hjälp av släkt och vänner denna sommar, här töms grunden på extra organiskt material:


Här borras hål till rummet under hallen för friskluftsintag och sockelventilationen:


Några säckar lecagrus och betong. Vi köpte två olika typers lecagrus: En kapillärbrytande menad för grunder och en specifikt för innomhusbruk och isolering. Den första används i grunden och den andra som isolering i badrum och kök. Orsaken till att vi valde lecagrus som isolering var att den är lättare än sanden som använts tidigare, den är luftig/porös och möjlig fukt kan avgå lättare, den är oorganisk och murknar inte och sist men inte minst: möss kan inte göra gångar i lecagrus! Det kommer att gå en hel del el och vattenlinjer oi golven i de här två rummen så det är verkligen viktigt att inga möss kan ta sig dit. Lecagrus har sämre isoleringsvärde än t.ex ekovilla men bättre än sand och det är en varm källare under. 





Grunden fylls med lecagrus:




Grunden ventileras hela vägen.



På bilden syns kökets dörr från hallen och friskluftskanalen till köket.



Friskluftskanal till källaren, skyddsrör för linje till utevattenposten och sockelventilation:




 





Friskluftskanaler till källaren, en rakt utifrån för sommarbruk och en från rummet under hallen för vinterbruk:


Sedan fylldes resten av grunden med lecagrus med talkokrafter:


 

Ovanpå lecagruset sattes ett fint metallnät för att hålla gruset på plats då det gjuts samt att hindra betongen från att rinna in i gruset. Nätet är egentligen meningen för att hindra gnagare från att ta sig in i konstruktioner men fungerar bra så här också. Vi ville inte ha plastbaserade dukar som blir kvar i konstruktionen. Crisu har suttit och ritat med SketchUp en hel del för att planera grunden och gjutandet.






Lite väggrappning i källaren.


Ovanpå nätet sätts 12 mm armeringsjärn från båda sockelväggarna.



Ovanpå 12mm armeringsjärnen sattes 8 mm armeringsnät:



 Sedan gjöts det ovanpå lecagruset i grunden, igen med talkokrafter.







Och så lagades det hål i plattan i blivande badrummet ner i källaren. Genom hålen ska avlopp, el- och vatten dras. Det var ganska så mycket jobb med att planera hålen på rätt ställen i badrummet.






Fritid

 Vi hann med ett besök i katedralskolan i Åbo för att kika på utgrävningarna där.




Lite chill på stranden.



Ett besök vid Raseborgs sommarteater vid ruinerna.





Avskedskaffe på Ninas jobb då Nina stack på mammaledigt.


Och så stötte vi på lite hjärtesorg då vår kära katt Skrållan inte kom hem en kväll. Hennes brorsor satt måååånga dagar uppe vid trappan och väntade på att hon skulle komma springande uppför trappan. Men hon kom inte hem igen utan har nog sprungit vidare på nya äventyr <3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar