Då vi skulle köpa huset gjordes en konditionsgranskning och allt verkade i skick även om södra väggen såg lite sliten ut. Granskaren sade också att det kan hända att nedersta stocken är murken på vissa ställen men att där han testade var den iallafall ok men att man ser sen då ytterpanelen ska bytas.
En dag här i vintras gick jag för skojs skull och tittade på södra väggen där panelen av någon anledning kapats och skarvats. Jag plockade bort några plankor och ribbor och märkte att de var helt murkna och våta längst ner och på baksidan. Det slipper antagligen in vatten i skarven då det blåser och regnar mot huset, eftersom skarven gjorts i 90 grader, utan lutning. Under plankorna fanns det en vindskiva som jag fick bort en del av och kunde då konstatera att vi faktist HAR köpt ett stockhus :) Det negativa var att stocken var murken ca 4-5 cm på ett 30 cm område. På sidorna verkade den som tur vara frisk och stocken åvanför likaså. Det här var det värsta stället så jag hoppas det inte finns många fler. Som tur är det relativt lätt att göra stockreparationer, och roligt :)
Nu då det har blivit varmare var det dags att ta itu med väggen. Kunde ganska snabbt konstatera att även om målytan såg felfri ut så kunde träet under vara genommurket. Verkar vara en färg som inte andas över huvudtaget.
Märkte ganska snabbt att det var lite värre än jag tänkt men inte såå farligt. Under fönstret kommer man att måsta byta hela stocken men som tur är det bara en kort utfyllnadsstock. Den långa stocken under den måste skarvas till halva tjockleken på ett 2 meters område. Stocktjockleken mätte jag till 16 cm. Stockhöjden varierar ganska mycket.
Stockarna under fönstret har nån gång reparerats men det har använts glasull som inte andas för att täta så det fanns knappt något kvar av skarvstocken. Då reparationen har skett har inte själva problemet åtgärdats: vatten kommer in mellan fönsterplåten och fönsterkarmen. Det är ett mellanrum mellan fönsterplåten och karmen som inte borde få vara där utan plåten ska vara snett infälld i en skåra i karmen så som det är på de andra fönstren. Sedan var det bara att börja ta bort det murkna träet.
Måste ta ett par dagars paus då det regnade en hel del. Täckte in väggen med vindskyddsskivor.
Sakta men säkert fick jag fram friskt trä.
På en del ställen var det murket djupare än 4cm och där skarvade jag med en planka som jag penslade med tjära och tätade med linull.
Sedan var det dags att börja forma den nedersta skarvbiten
...och forma lite till, och lite till...
Roligt är det men det tar tid. Efter att stocken är reparerad sätter jag ny vindskyddskiva och panel på (med sluttande skarv) och målar. Om några år byter vi sedan all panel på väggen. Motorsåg, handcirkel, 4 cm bred mejsel och trähammare är de verktyg jag använt hittills.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar