Under brunnprojektet hade vi naturligtvis inget rinnande vatten i huset. Det gick förvånansvärt bra att leva utan rinnande vatten. Jag stortvättade kläder strax innan, fyllde alla ämbar och kastrullar vi ägde med vatten och bunkrade upp med engångskärl och våtservetter. Jag fick också tejpa fast alla lådor och skåp i köket samt alla kranar vid lavuarerna. Alltså helt otroligt hur stark reflexen att tappa upp vatten i kranen eller ta kärl ur skåpen är! Men bra gick det, och nu efter brunnsfixandet har vi så klart och fint vatten inne. Dock dricker vi det inte ännu, vi avvaktar några veckor och sedan skickar vi in det för analys. Det får bli dricksvatten på dunk som vi hämtar hem ett tag till ännu!
Lillgård
30 mars 2016
Fixandet av brunnen
Nu var det äntligen dags att fixa upp vår gamla brunn. Vårt vatten har varit ganska grumligt och smakat konstigt (rost) speciellt då det regnat mycket. Då bottenventilen gick sönder ett par somrar sedan och man måste tömma och klättra ner i brunnen märkte vi att ringarna flyttat på sig lite och det växte rötter in mellan ringarna från björkarna som växte runt brunnen. Då tog vi bort rötterna och förra hösten fälldes björkarna. Man borde aldrig ha låtit träden runt brunnen växa sig så stora. Nu i mars när det ännu var kallt, marken hård och det inte odlades något på åkern som omgiver brunnen var det då dags att gräva upp brunnen. Vår brunn var bara 3m djup och som bäst mätte jag 1,5m vatten och den fylldes långsamt. Som vi säkert har skrivit tidigare så har det gjorts två provborrningar för borrbrunn på vår tomt tidigare men det har bara kommit saltvatten så vi har bara två alternativ, att fixa vår brunn eller ansluta oss till komunalt vatten. Vi föredrar vårt eget vatten. Planen var nu att gräva den iallafall 1 m djupare om möjligt. Vi visste inte varför den inte grävts djupare i tiderna och inte heller varför den grävts 300m från huset mitt ute på åkern. Planen kan ni se här under.
Vi hade tänkt att hela projektet tar 1-2 dagar så vi körde i gång så fort vi fick sandleveransen dvs. ett lastbilslass med dräneringssand. Det var oklart om den skulle räcka men mera sand gick att få ganska snabbt. Sanden lastades av vid torken brevid vår gård eftersom det inte gick att köra den närmare brunnen med lastbil. Andreas Lindstedt från Lindstedts Byggservice som skulle sköta grävandet och ringlyftandet lastade sanden på ett traktorsläp och körde ut sanden till brunnen.
Det hade varit några varma dagar då vi började så det var ganska blött på åkern som gjorde det jobbigt att ta sig fram.
Jag lastade släpkärran med allt material och verktyg som behövdes och hyrde ett aggregat för att driva vattenpumparna. Vid torken lastades allt på traktorsläpet och kördes till brunnen.
Som man kan se på bilderna kommer det in rötter och ytvatten in i brunnen via skarvarna och allt såg ganska asigt ut.
Vi började pumppa ut vattnet och fyllde samtidigt en 1000l kontti med vatten för att kunna tvätta ringarna då de var upplockade.
Brunnen hade tydligen tätats med skumgummi som kan ses vid röret. En rost och sandsmörja blev kvar på bottnet då brunnen var tömd. Sedan var det bara att börja gräva och lyfta bort ringarna.
Det gick ganska snabbt att gräva upp brunnen och få bort ringarna men den sista var helt sprucken och "murken" så den föll i bitar.
Sedan tvättades alla ringar och Andreas började gräva nedåt. Det var då det började bli problematiskt, det strömmade så mycket vatten in i gropen så varje gång man kom nedåt rasade gropen igen och det blev en riktig lersörja. Den del av marken som hade tjäle hölls uppe men under den rasade allting in av vattenflödet.
Det gjorde att hela projektet fördröjdes då det inte fanns annat att göra än att börja påla hela gropen för att hålla väggarna uppe och kunna gräva nedåt. Pålningsarbetet gick ändå förvånadsvärt snabbt och det var med en imponerande precision som Andreas satte pålarna på plats med grävmaskinen. När man såg på gropen innan pålningen började hade man en ganska hopplös känsla av att inte blir det en brunn av det där mera. Rester av gamla pålar hittades också och det är antagligen p.g.a att gropen rasar igen som brunnen inte grävts djupare i tiderna.
L-Kopplingen och bottenventilen tog jag till vara och putsade upp i ladugården då de var relativt nya och bottenventilen höll vatten.
Under natten hade det kommit en hel del vatten i gropen och blivit minusgrader så dagen började med att pumpa brunnen och gropen på vatten. Det var lite lättare nu att röra sig då det frusit till lite.
Pålarna kunde tas bort då vattnet var bortpumppat och det lades mera sand och jord runt brunnen och efter det mera ringar. Jag hade tänkt fara efter ringarna själv och det skulle finnas 50 cm höga och 1m breda i lagret men det visade sig att de var slut och bara fanns 1 x 1m som var för tunga för släpkärran så Andreas for efter 2 st med traktorn.
Vattenröret sattes på plats och tätades med uretan skum och cellplastbitar på båda sidor om ringarna. Efter det sattes fiberduken på plats och gropen fylldes med mera sand och jord.
Det hade igen kommit mer vatten under natten och frusit så det blev att pumppa igen. Nu såg vattnet som kom ur brunnen redan klart ut. En annan positiv sak var också att brunnen hade mer vatten än tidigare och den fylldes mycket snabbt. Då sista ringarna var på plats och fiberduken på plats sattes ett dubbellager av cellplast runt brunnen för att förhindra tjälen att flytta brunnen. Samtidigt hindrar den ytvatten från att komma in i brunnen. Det fylldes på med lite sand ännu men sedan bara lera för att inte ytvatten skulle slippa in i sanden runt brunnen och ledas ner och in i brunnen. Man kunde se tydligt i jordskikten var leran slutade och den vattenledande och renande sandjorden började. Vi slutade sätta sand lite under var leran började och fyllde resten med bara lera.
På bilden nedan kan man se hur långt det faktist är till vår gård från brunnen. Det finns också en stor vattenfylld grop nära torken som kan ha varit första försöket att gräva en brunn. Sedan har vi ju också en brunn brevid ladugården som är i ännu värre skick och har vatten som luktar verkligen illa. Man undrar vad det har varit för problem med den. Från den går det också ett rör men jag har ännu inte hittat vart röret leder, dvs. var det kommer ut/upp ur marken. Det vi vet är att det går ett rör mellan huset och ladugården som är sönder och enligt förra ägaren blir det en våt pöl på gräsmattan om man öppnar ventilen. Ett annat mysterium är en lite större brunn som finns ganska nära vår gräns och som troddes vara vår brunn. Men ingen vet vad det är för brunn. Från den går det också ett rör.
Till sist lastades det lera runt brunnen och lades plast som sluttade bort från brunnen med mera lera åvanpå. Leran packades och formades till en sluttning så att regn och ytvatten rinner bort från brunnen.
Det blev ett lite längre och jobbigare projekt än vi hade tänkt oss men slutresultatet blev bra. Sanden tog också slut halvvägs genom projektet så vi fick beställa ett nytt lass. Vattnet var nästan direkt helt klart och kunde kopplas in i systemet. En annan positiv grej var att röret från brunnen hade fyllts av sig själv så det behövdes ingen vattendammsugare eller påfyllning från källaren den här gången för att få pumpen att ta vatten. Vi fyllde ett vattenglas innan vi kopplade in vattnet och kunde konstatera att det var helt klart och luktade inte metall. Till näst blir det då att fixa ladugårdsbrunnen så vi får rent vatten till ladugården och odlingarna :)
29 mars 2016
Storstädning i gårdsbyggnaderna!
Idag har vi varit jätteflitiga och tagit itu med ett stort projekt som vi skjutit upp länge men som nog stört oss båda i tankarna hela tiden. Vi har ju ett gammalt stockgarage, som haft olika högar och random stuff i sig sedan vi köpte stället. Därtill har rummet under rampen till ladugården varit en enda stor mardröm. I det rummet fanns fullt med bråte redan då, och då vi städade ladugårdens övre våning första sommaren här sköt vi också på problemet lite grann och kastade in skräp dit. Alltså naturligtvis inte sådant som vi direkt kunde slänga i roskis - utan stora bitar takplåt, några lavuarer och dylikt. Alltså sådant som måste sorteras och föras iväg. Vi hade en tanke om att städa ut alla byggnader "på en gång" så att vi kan lassa stora lass på släpvagnen och föra till sorteringsstationen - så att vi inte skulle behöva föra mindre lass. Nåja, så idag städade vi ut garaget och rummet under rampen, så här såg det ut!
Garaget
Högarna var många och musätna.
Denna fina kanna som syns i förgrunden är i bra skick - MEEN fylld med spillolja. Härligt!
Så vi hällde över det i kanistrar och fyllde kannan med sågspån som får suga upp oljan och sen kanske vi tänder eld på allt så resten försvinner. Kanske jag sedan får min kanna :)
Sortering i olika högar var enkelt (men vi måste nog checka sorteringsanvisningar för en hel del grejer på nätet), men att föra sakerna vidare till sina rätta platser kändes jobbigt... Ett evigt springande runt bland byggnaderna på gården. Jag tog villigt på mig rollen som den som sopar igenom hela garaget medan Crisu fick föra bort mycket av sakerna (det var ändå han som skulle ha det mesta). Det var nog ingen dröm att sopa heller, det dammade som bara den!
Metallskrot...
Så här rent blev garaget! :) Skulle man ännu ha möjlighet att dra vatten så här långt så att trycktvätten skulle funka här skulle det vara ännu bättre! Här finns nu bra med rum ifall det behövs extra förvaring i nåt skede. Om vi bara skulle fixa dörrarna i skick skulle man ju också kunna använda detta som garage, i stället för att ha bilarna i plåthallen. Då vi flyttade hit hade jag städat ur just så att en bil rymdes in, så vi hade bilen här då, men det var inte i längden så praktiskt, garaget ligger ju rätt långt borta från huset, så det fick bli den rymliga plåthallen ändå.
Trädgårdsrummet
Detta rum... Håhhå! Men jag vill hålla mig positiv gällande detta rum - för bara det blir tömt, städat (ordentligt!!) och fixat så ska detta bli förvaring för mina trädgårdssaker - det vill säga, krattor, krukor, borstar, snöskottrar, planteringssaker, gödsel, gräsfrön... You name it! Och utanför drömmer jag om ett planteringsbord, med ett litet tak ovanför.
Öppnade man dörren såg det ut så här.
Och så här...
I det här skedet har vi fått ut en hel del av sakerna. Bland annat tre lavuarer.
Tro det eller ej, men den här lavuaren drömmer vi om att fixa upp och ta in i ett av badrummen i huset. Den är faktiskt i förvånansvärt fint skick, och vi hade ingen aning om att där fanns en sådan här skatt begravd :)
Lite metallskrot, anyone?
Detta ska direkt på elden när vi har brasa nästa gång.
Crisu "räddade" en hel del delar till något slags skördetröska. Vet ej varför han måste spara ALLA - jag tycker en eller två hade räckt till den lilla "utställning" med gamla verktyg vi har tänkt ha någonstans i ladugården. Dessa är alltså 40-50cm i diameter, och tunga som bara den!
Mera metall som Crisu ska spara ;)
Det var såååå smutsigt här inne! Usch!!!
Elavfall och nåt vi kallade för "problemhögen". Det vill säga - "vi har ingen aning om vad burkarna kan tänkas innehålla så det är nog bäst att inte elda upp dem"-högen.
Någon som behöver gamla eldelar (Arabia har tydligen tillverkat sådant också) eller lite tryckimpregnerat trä?
Vi hittade ett golv till slut! Jag samlade ihop glasskärvorna till glasinsamlingen ännu innan kvällen var slut, men att städa golvet orkade jag verkligen inte med - det får bli till en annan dag!
Någonstans under sörjan på golvet sa Crisu att han skymtade ett avlopp, så förhoppningsvis får trycktvätten work its magic i detta rum! Mycket tallsåpa så blir det nog bra ska vi tro... Jäiks!
Dörren och fönstret behöver också en hel del kärlek innan man vill ta i bruk detta rum.
Brasan skymtar ni i bakgrunden. Någon dag då det är vindstilla ska här eldas, minsann! Gården vår ser lite redneck ut som bäst - högar med skrot och skräp vart än man ser.
Dagens saldo var fyra fyllda sopsäckar och en drös med högar som ska föras bort. Det blir nog några släpvagnslass och någon hundring innan vi har fått allt bortfört, men det är det värt. Dock kan vi inte börja köra bort det ännu, för vi ville samla allt skräp på en gång. Det finns ännu en STOR hög och arbetshörnan inne i plåthallen som vi inte hann gå igenom. Men nu när högarna är ute på gården är motivationen att få resten gjort hög, så det blir nog gjort inom en nära framtid ska vi hoppas.
Huh, nu är vi nog båda två jättetrötta!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)