Det har varit så skönt med fyra dagar ledigt från jobbet. Vi har varit två dagar på Nagu, och sedan jobbat flitigt ute på gården de två andra dagarna. Även om det ibland är tungt och man blir trött på enformigt arbete (t.ex. att rensa ogräs hela sommaren) så finns det nog inget härligare än att vara utomhus och få se ett fint resultat på gården efteråt! :)
De två senaste dagarna har jag spenderat många timmar i denna ställning :P
Jordgubbslandet tar form! På söndagen hjälptes Crisu och jag åt att laga två rader för jordgubbsplantorna. Crisu skötte grovjobbet o hämta all sten. Därefter grävde jag upp och planterade på nytt 167 jordgubbsplantor. Jo, vi räknade, och nej, jag överdriver inte :) Raderna är nästan 20 meter långa, det är ca 65 plantor i varje rad. Några jordgubbsplantor satt jag i en blomlåda och en ampelkruka till terassen, och ett tjugotal ska skänkas vidare till arbetskamrater och andra...
Men gissa vad. TROTS att jag alltså tagit 167 plantor härifrån, så MÄRKS DET INTE! De 30 plantor vi köpte ifjol har alltså mångdubblats! De 10 Lumoatar-plantorna vi köpte har hållit sig ganska bra i skinnet (bilden till vänster, dessa har jag inte rört ännu, vi behöver mer plast så att vi kan laga en rad till) men alltså Polka-plantorna vi köpte är helt galna! Vi bestämde att vi tar nya skott av dem i år och planterar ut, men att vi i fortsättningen kapar av skotten och slänger, och byter helt enkelt ut alla plantor efter 5 år i stället. Man ska inte ta "inavlade" skott i all oändlighet heller, de kan få sjukdomar så att man inte får några jordgubbar alls... Men som sagt, det finns ännu massor av skott från plantorna vi köpte ifjol. Jag har inte riktigt hjärta att slänga / plöja ner dessa i jorden, men det är lite för mycket jobb att hålla koll på dessa kvarlämnade också, förutom de rader vi satt ut. Vi bestämde att vi sätter en rad till med polka-plantor, och plöjer ner resten. Ifall någon vill ha jordgubbsplantor är det bara att hojta till!
Fint väder var det i alla fall!
Gissa vad Crisu gjorde... eldade!
Idag, måndag, röjde jag upp i rabatterna... Detta är en "before"-bild på stenkanten runt "rabatten" vid trappan. Rabatten på andra sidan kantas av ljusa små tegel, så jag tänkte att jag gör rabatterna vid trappan likadana, vi hade överlopps tegel efter att jag grävt bort dem vid plåthallen. Vi har en gammal övervuxen rabatt längs ena plåthallsväggen, men den gör absolut ingen nytta längre (den är jättesmal och som sagt, övervuxen) så jag grävde bort stenarna och ska flytta de blomlökar som ännu finns där och anlägga gräs i stället.
"After". Här kom stenarna väl till pass i stället! Här ser man också att mossan försvunnit eller blivit brun. Buskarna har ju varit jättestora så gräset under dem har försvunnit. Jag ska så gräsfrön här också så blir det grönt och fint!
"Before". Här ser ni det lysande gröna plastet som förgäves försöker hålla tillbaka sanden som runnit ut från stenplattorna nedanför trappan. Plastet var utskuffat ända mot häcken. Och eftersom jag kapat ner häcken syntes också det gröna plastet mycket bättre än tidigare. Inte idealt med andra ord.
"After". Detta "trä-band" blev överflödigt då jag ramade in vår stora rabatt med runda stenar i stället, så jag tog det i användning här. Funkar helt ok och ser bättre ut än det gröna plastet i alla fall!
Vi konstaterade att sandlådan vi har är full med små plastbitar, att kanterna och bänkarna/locket (fiffig idé att kunna vika upp locket till bänkar!) är ganska sönder och murkna. Därmed ingen idé att byta ut sanden och försöka fixa lite på locket. Vi har ju inte precis heller något trängande behov av en sandlåda. Så, den ryker. Jag ska gräva igenom sanden och plocka bort skräpet, och sen får sanden bli utfyllnadssand på området framför växthuset, efter att elfirman grävde där i fjol är marken där jättebucklig och gropig - måste jämnas ut, annars blir det svårt att klippa gräset där.
Jag hittade några tussilagon i trädgårdslandet. Jag vet inte om tussilagon tål att flyttas, men jag flyttade dem i alla fall undan en säker död under jordfräsen. Nu får de leva i lugn och ro vid vår häck vid diket - på den sidan där gräset inte klipps.
Denna bild är tagen lite half-way. Stockarna har dragits loss från rabatten i branten till höger, där de gröna bladväxterna växer nu, och en bunt runda stenar har hämtats till rabatten under äppelträdet.
Denna rabatt i två etage ska fixas upp. Bladväxten (som inte är en kuulilja, men som är supervanlig i flera trädgårdar jag sett - vet någon vad den heter? Den har höga mörklila blommor) ska flyttas till den brant vi "byggde" av ihopkrattat material ifjol, och täcka in den, och etagen ovanför täcks som bäst av långt dött gräs. Under allt gräs hittade jag några små växter som kommit upp nu på våren, men svårt att säga vad det var för växter ännu. Jag får väl flytta dem till "riktiga" rabatten. Det högsta och tredje etaget består att en mängd syrenskott. Dessa ska jag flytta till nåt annat ställe där vi vill ha massor av syrener. Syrener är ju så otroligt vackra och doftar så gott!
Denna rabatt ska alltså få ett nytt ändamål, därför togs (de giftiga?) stockarna bort. Jag ska laga kanter av vitt tegel och byta ut all jord och plantera massor av rabarber i ena våningen och sparris i andra våningen!
Denna första del av rabatten gömmer en hel del växter, som dock inte syns ännu - jag hoppas alla har överlevt (jag flyttade dit ett flertal växter på hösten) och kommer fram nu till sommaren!
Krokusar finns i mängder. Vår gräsmatta är också full av små blå "mini-krokusar", och då jag grävde upp några såg jag att de hade lökar. Jag tror dock inte att någon skulle ha grävt ner hundratals små lökar i gräsmattan - kan sådana här växter sprida sig och bilda lökar själva?
Rabarbern börjar visa sig!
Det börjar ta sig!
Det fanns massor av sten att plocka bland i diket som grävts upp vid vår jordkällare.
Sista stenarna grävs ner, och amaryllisen, narsisserna och hyacintlökarna väntar på att grävas ner...
Färdigt!
Jag är jättenöjd, jag tycker detta blev mycket finare än de "trä-band" som fanns där tidigare.
Crisu har fyllt några tunnor med vatten. Växthussäsongen har ju börjat sådär sakta, så det behövs vatten nära till hands.
Crisu har också röjt upp bakom ladugården. Där fanns en hel del "roina".
Gammalt virke, en gammal dörr och en gammal bur för något djur (kaniner, höns..?), allt bar han iväg till brasan med :)
Detta badkar var tydligen "fastväxt" i marken. Vi får gräva fram det någon dag då vi har tid. Dessa badkar är ju alltså supertunga och inte speciellt lätthanterliga. Detta är det tredje badkaret vi har. Jag funderar mycket på vad jag ska hitta på av dem - använda dem som jättestora blomkrukor kanske..?
En stor hög med tegel som Crisu trodde kom från den nermurade skorstenen i ladugården bar han också iväg med.
Ladugården bakifrån. Det blev mycket städigare nu :)
Sånt händer här hos oss. Våren är riktigt på kommande nu. Vi försöker få bort olika saker från gården nu så här i "tid", innan allt växer igen så att man inte längre hittar det, och samtidigt så att allt gräs och allt kan växa fint, utan hinder av t.ex. gamla badkar. Det är på våren man ser det mesta skräpet, innan allt täcks in av gräs och grönt. Det känns som att varje gång jag går ett varv över gården har jag händerna fulla med små glasskärvor, plastbitar och metallskräp som jag bär till roskis. Idag hittade Crisu en yxa i metall (troligen haft ett träskaft) som stack upp ur jorden utanför källardörren. En yxa! Liksom hur normalt är det? Och då vi plockade stenar vid jordkällaren plockade jag med mig tre stora gödselsäckar från typ 80-talet i tjock plast och en plastburk som stack fram ur jorden... Håhhå. Nå, men efter att ifjol har plockat upp diverse taggtrådar och paketband (och x antal halvt nedgrävda gödselsäckar!) börjar det nog kännas som att gården efter hand städas upp mer och mer. Känns skönt. På nåt sätt är hela konceptet att "Vi gräver ner detta plastskräp här. Out of sight, out of mind!" helt främmande för mig. Vadå skräp i naturen? Nej nej nej... Nå, jag har ännu "soptippen" utanför ladugården att fortsätta med. Den blev lite på hälft ifjol om jag kommer ihåg rätt...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar