Efter en arbetsdag som inleddes med avfärd hemifrån kl. 06:30 och avslutades med hemkomst kl. 21:45 så var i alla fall inte jag hemskt ivrig över vår idé om ett inlägg per dag i december. Meeeen, inte kan vi ju ge upp redan på andra dagen!
Vår julkalender-i-bloggen idé är nog inte så genomtänkt. Vi borde ju ha någon spännande story, ett mysterium att lösa eller nåt! Har någon några bra idéer så meddela oss, vi hinner nog ännu kickstarta nåt bra koncept ;)
Tills vidare kör vi med temat "julfirande på landet". Fast vi är nog lite "fejk", ingen av oss jobbar ju här på gården, så alla kiva idéer man har om diverse "heimlagade greijor" blir nog till nåt senare år.
MEN! Jag har gjort egna talgbollar åt fåglarna här på gården. Jag bara älskade idén, och det var så enkelt också! Och efter att de hängt där ute några dagar är det bara att konstatera att fåglarna älskar dem, de är snart uppätna!
Julkalenderns lucka nr 2 innehåller alltså ett tips på hur du lagar egna talgbollar!
Allt du behöver är kokosfett (som du smälter) och diverse frön, krossade nötter osv.
1. Sätt ut pepparkaksformar på en plåt och fyll dem fulla med fröna.
2. Smält kokosfettet.
3. Häll över kokosfettet i formarna.
4. För ut plåten så att talg"bollarna" stelnar.
Voilà! You're done!
Egentligen vore det jätte skadeglatt att låta er alla testa er fram också ifall ni faktiskt får upp ivern att göra egna talgbollar, men så här i juletider måste jag väl ändå vara snäll med er och dela med mig av det jag lärde mig från mitt första försök.
Tips 1: Häll inte formarna fulla med smält kokosfett. Om du gör det kommer fettet ytterst troligen att bara sprida ut sig på plåten. Tadaa liksom, jag vet inte varför jag inte tänkte på detta (formarna sitter ju på inget vis tätt ihop med plåten) men likväl fyllde jag två formar snabbt innan jag såg att det bara rinner iväg. Så, tips nr 1 är att skeda över en liten mängd smält kokosfett i varje form i två omgångar innan du häller dem fulla.
Tips 2: Försök dock att hälla över det mesta av kokosfettet i en enda omgång, dvs. låt det inte stelna i lager på lager flera gånger än nödvändigt. Flera lager gör nämligen att talgbollen spricker lättare vid hantering (t.ex. då du tar ut den ur formen).
Tips 3: Laga hål för eventuellt band i talgbollarna innan de stelnat. Risken att de spricker är stor om du börjar karva i dem med kniv eller dylikt då de redan stelnat. Jag använde mig av tomma kardemummarör i plast, de hölls bra och stå i formarna då de var omringade av frön. Detta tänkte jag dock på redan förhand, och behövde inte lära mig "kantapään kautta".
Så, hopi hopi, iväg och göra talgbollar nu med er alla :)
Efter ett tag av ätande finns det risk att bollen faller, dvs. de äter upp runt hålet så pass mycket att den inte hålls kvar och hänga längre. Då kan någon ställning vara bra att ha. Jag har lite funderat på att snickra ett fågelbord, så om jag hinner med det ännu i december får det väl bli en julkalenderslucka om det också!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar