Lillgård

Lillgård

18 maj 2014

Mer gårdsröjande

Surprise surprise - gårdsarbetet har fortsatt. Crisu har byggt växthus, och han får berätta mer om det själv,och jag har fortsatt med röjandet. Främst har jag krattat mer, och hackat upp jorden där det inte växer nåt (efter att marken varit täckt med "skräp") och sått gräsfrön. 

Här är jag i full färd att hacka upp jorden lite, för att sedan så gräsfrön. Hoppas de tar sig!

Mer krattande..! Här syns även barren på ladugårdstaket (se text längre ner i inlägget) bra.

Dessutom hittade jag gårdens egna privata soptipp från kanske 80-talet. Längs ena ladugårdsväggen, bara man lite flyttade på lite jord och döda växter, så dök det upp ett stort lager gamla kakel (säkert från tiden då huset grundrenoverades på 80-talet), gamla batterier, rostiga taggtrådar, gamla filburkar, gamla medicinflaskor, sönderrostade konservburkar, en MASSA söndervittrade plastföremål, gamla målburkar... You name it! Heeeeemskt! Någon sopsäck och roskisämbar senare så är jag bara halvvägs ner genom "mullhögen" som sträcker sig längs ena sidan av uppfarten till ladugårdens övre våning och sedan längs långsidan. 

 Här hade jag just upptäckt att det verkar dölja sig kakel under myllan... 

 Detta var bara vad som syns på ytan. Det var UNDER allt detta som det roliga började..

Även vid ladugårdens ingång har vi röjt. Där fanns också en massa roina - såsom det brukar vara på landet. Det är faktiskt riktigt spännande ibland att se vad man hittar :) Rostiga krattor, gamla plastförpackningar, diverse gamla metalldelar, söndriga presenningar osv. Det finns ju en charm med att köpa ett gammalt ställe, för man får gå igenom hela gården och "skala av" den och se vad man hittar :) Nå, nu är det rensat och det enda som nu finns där är en helsikes massa ogräs!

Denna bild är flera veckor gammal, men bakom oss syns lite högar med saker utanför ingången till ladugården. Där syns även allt torkat gammalt gräs som nu är nerslaget och bortkrattat, samt den gamla hönsgården till vänster, på platsen där det nu byggs växthus!

En av orsakerna till att vi fällde två stora tallar på gården tidigare i vår var att de hade stora kvistar som hängde över ladugårdstaket. Jag har också varit flitig tidigare och sågat ner större kvistar från tallarna brevid det mindre garaget, för även garagetaket var täckt av ett tjockt lager av barr, mossa och vad som blivit mylla. Såväl ladugårdstaket som garagetaket är fint gammalt tegeltak, så det mår nog bättre av att bli "städat", men dessutom kan man inte tvätta det med t.ex. trycktvätt, för teglen går ganska lätt sönder eller faller ner. Så, jag och Crisu byggde ett långt "takstädar-verktyg", och jag fick ladugårdstaket renskrapat. Jag är halvvägs på garagetaket också, men solen gick ner den dagen, så fick avbryta. Arbetet fortsätter någon annan dag :)


Högen jag står på är allt sådant vi har fyllt ut branten med. I förgrunden ses även en stor hög som vi fyllt ut ovanpå cementklimpen som det pratas om i texten nedan. Bakom ses även garagetaket och hur täckt av barr det är.

Branten där vi fällde de två tallarna har vi bestämt att fylla ut. Så dit lassar jag allt som jag krattat ihop - det har nog blivit sammanlagt över 50 skottkärrslass! Från den berömda "plätten" jag rensat upp i mitten av gården så kom det över 30 lass. Och jag har inte ens börjat kratta gårdsplanen närmast huset ännu ;) Dessutom fanns det en stor hög med halm/kol på åkern (det var brevid den vi eldade tidigare i våras), och efter att ha karvat igenom den med grepe och slängt allt plast, snöre, metallbitar och annat roina så flyttade vi resten till samma "utfyllnadsplats". Där vid utfyllnadsplatsen fanns också en säck med stelnad cement (jess, lottovoitto!). Även med hjälp av ett järnspett som jag knappt orkade lyfta och med hjälp av Crisus muskler (varsågod Crisu, du älskar säkert att jag skriver sånt här ;)), så var det nästan omöjligt att få den cementklimpen flyttad. Så om någon undrar varför vi har så fullt upp hela tiden, så kan jag hälsa er att det säkert tog en timme att först skära upp säcken och plastet runt klimpen, för att sen få den upp-och-ner svängd och dra bort resten av säcken, för att sedan skuffa den på plats i branten. Den stenen, tillsammans med måånga söndriga tegelstenar som vittrar sönder med tiden, är nu begravda i branten vi fyller ut.

Detta är cementklimpen innan vi täckte in den. Storleken på stenarna brevid syns bra på bilden ovan, där jag skrapar rent taket. Detta var alltså ingen liten klimp!

På tal om platsen där vi eldade, så har jag gått igenom sot-/kolhögen som är resterna av vad vi eldade upp tidigare i våras, och jag samlade ihop nästan ett ämbar med gamla rostiga spikar och andra (ganska stora!) metallföremål. Vi eldade ju som sagt upp en massa gamla ihopbyggda träföremål och andra kvisthögar, så såklart blir ju all spik kvar. Det var faktiskt beroendeframkallande att röra runt i soten i jakten på en spik till, för det dök alltid upp en till spik någonstans :) Se inlägget om då vi eldade här.

Jag tycker detta är en alldeles utmärkt kvällssysselsättning, tycker inte ni det? :)


Och många av er undrar säkert också hur odlingarna framskrider. Jo, plantorna växer i rasande fart och får fler och större stödpinnar varje vecka. Så fort växthuset är färdigt (no stress, Crisu ;)) så ska vi sätta ut alla plantor, och då sår vi också alla frön som ska direktsås i marken. Det projektet kommer också att ta x antal timmar i anspråk, men det är nog ett arbete som både Crisu och jag riktigt älskar att göra, så det gör vi så gärna :)

Här åker andra omgången potatis i marken. Detta är "vanliga" potatisar, Siikli. "Nypotätren" (Timo hette dom) satt vi ju redan för ett bra tag sen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar