Lillgård

Lillgård

31 maj 2014

Garaget och den utfyllda gropen

En annan sak jag fått klart denna helg är att jag äntligen hunnit skrapa rent garagetaket och sågat bort resten av de döda tallgrenarna samt krattat! Vi fliste också upp MÄNGDER av kvistar som blivit kvar efter att vi fällde tallarna tidigare i våras och från att jag röjde upp längs diket vid vägen. Vår häck hade flera döda, hängande grenar, så jag kapade dem och fick på så vis flera skottkärrslass mer kvistar att flisa. Det är roligt att flisa - men tallkvistar är ju helt omöjliga! De delar sig i mängder av kvistar, har massor av barr och är omöjliga att få ner i flismaskinen utan att de fastnar eller maskinen stockar sig. Tappert orkade vi nog flisa upp en av högarna, men den andra högen körde vi ut på åkern. Där väntar den nu på våtare väder så att vi kan ordna megakokko igen :)
 
Så här såg det ut i början av våren. Här kan man även se hur täckt av barr/mossa garagetaket är. Efter detta har vi fällt de två stora tallarna nära komposten. Komposten har vi flyttat till ett ställe närmare huset.
 

Här börjar det fällas.

Den stora vita säcken i förgrunden är den stora cementklippen vi flyttade. Efter att först ha fått skära, klippa och dra bort säcken som den "gjutits" in i.


Såhär kaos var det sedan. Den andra tallen vi fällde ligger här på marken, och den första är upphuggen och "uppredd" i högarna till höger. Här syns även hur mycket skräp ladugårdstaket hade på sig.

Här syns cementklimpen nerifrån. Då har vi redan fyllt ut branten ganska mycket.

Här började takskrapandet. Jag står alltså på branten vi redan hade fyllt ut. Vi ville fylla ut branten för att få mer plan mark framför garaget, och för att vi behövde ett ställe att sätta allt vi krattar ihop från gården.

 
Så här öppet och luftigt ser det ut idag. Här är taket också "nyskrapat" - där fanns massor av mossa. Så nu torde vind och regn skölja bort resten, så som det gjort på ladugårdstaket.

De stora högarna med tallkvistar är borta, och tallarnas döda kvistar är bortsågade.

Hela området är det vi har fyllt ut. Och det är MYCKET. Vi har nog lassat hit sååå många tiotals lass med skottkärra att det inte är klokt. Här under gömmer sig också mängder av upplockade maskrosor. Så vi fick några meter till med jämn mark. Nu bara låta det sätta sig ordentligt så har vi bra mark där. Området är lite täckt "områdesvis" (fråga inte varför, det bara blev så) - längst till vänster med flis, längst bort mellan och bakom stenarna med sånt vi krattat ihop och i förgrunden med barr-delarna från tallkvistarna (vi klippte av barren för att få kvistarna lättare genom flishuggaren).

Här hade jag och Crisu ett bra system. Jag knipsade av barrdelarna, och han matade in kvistarna i flismaskinen.
 
Så här ser det ut till vänster från uppfarten till ladugårdens andra våning.

Trädet vid ladugården ska vi nog ännu ta ner. Det är grönt och fint, men växer på tok för nära ladugården och har inte rum att växa rakt upp utan att skada ladugården.

Här är utsikten till höger från uppfarten till ladugårdens övre våning. Även granen vid plåthallen måste komma ner. Den är också superfin, men den delar sig redan i två toppar, för att plåthallens tak kommer emot, så den kan nog inte växa där sådär nära plåthallen.

Jag är så GLAD att det där området äntligen är upprett och klart! Där är nu krattat och sågat och rensat och renskrapat och ogräsrensat. Så skönt att inte behöva fundera på det mera. :)

Om buskar och träd

I vår trädgård växer det många fina buskar och träd, här är en liten sammanställning :) Förutom dessa har även våra nya hallonbuskar fått blad. Vi funderar eventuellt på att flytta de buskarna, för de blir så lätt bortglömda på deras nuvarande plats. Får se vad vi hittar på!
Vårt stora gamla äppelträd blommar sådär till hälften. Jag är jättenyfiken på om det kommer äppel och i så fall vilken sorts äppel! :)

Många syrener har vi också :)

 En helt översvämmad blombänk! BIG MISTAKE att snällt plantera ut vår nyinköpta rabarber dit (det är den lilla, bak till höger) - den kvääävs ju! Den måste flyttas, snarast - vi vill ju att den sprider sig!
Den gamla rabarbern (som vi inte hade upptäckt i det skedet vi gick och köpte en ny planta) växer snällt där till vänster - men även den måste få mer andrum. Jag ska nog ut o rensa och flytta om lite plantor imorgon tror jag!

Andra halvan av rabatten. Här har jag fört en envis kamp med ett visst ogräs som tar över gården.

Nyinköpta aroniabusken mår bra - men även den har fått några maskroskaverin runt omkring som jag tänker gräva upp imorgon.

Detta TROR vi att är ett äppelträd. Jag klippte bort döda kvistar från det lilla livet i våras, och nu växer det blad på den enda levande kvisten som fanns, plus att att en ny kort liten kvist hittat fram i "ängen". Detta område (ena hörnet) av framgårdens gräsmatta är lite upphöjt, och buckligt, så man kommer inte åt det med vanlig gräsklippare. Trimmer, anyone?
Vi tror också att trädet längst bak på gården, vid vägen mellan tallarna, är ett äppelträd, för det har likadana blad och blommor som det stora äppelträdet vi har - bara att vänta och se!


Vårt nyinköpta körsbärsträd blommar också fint :)

En vinbärs- eller krusbärsbuske - ingen aning vilkendera! Denna växer också mitt inne i den odefinierbara lilla upphöjningen där gräs och ogräs nu får härja fritt. Vi måste fixa det där området i något skede -typ gräva upp, platta till och jämna ut, så att man sedan kan klippa gräset där.

En annan vinbärs-/krusbärsbuske. Man får se sedan när den får bär :)

Och denna skönhet som blommade tidigare i våras hoppas vi att är ett plommonträd!
 

Och till slut avslutar vi med en liten ogräsupdate:
Detta stora ogräsområde utanför ladugården (samt ett område i diket) var FULLT av detta ogräs - som sprider sig med rötterna och tar över ALL annan växtlighet. På bilderna ser ogräset - och alla brännässlor som också finns på flera ställen på gården - lite hängigt ut, och det finns en orsak till det - trots att jag inte gillar gifter så gillar jag ogräs ännu mindre, så dessa två enorma områden bedömde jag att är för stora och arbetsdryga för att rensa för hand (vilket innebär att gräva upp rötterna försiktigt så att de inte går sönder utan så att man får med allt). Så, Starane räddade mig, det verkar funka. Och det dödar bara bredbladiga växter, och ända ner i rötterna - så jag är såå glad om detta funkar. Förhoppningsvis minskar detta på ogräsmängden år efter år, så att man till slut blivit helt av med det. Tålamod...



En effektiv helg

Denna helg har vi (nästan) bara varit hemma och jobbat. En liten sväng in till Agrimarket i Kimito blev det, men annars så har vi varit jätteflitiga på gården, samtidigt som vi såg till att planera in lugn tid att bara chilla. Så lite grillmat, lite bastu, lite läsande - men några timmar flitigt arbete ute varje dag så får vi det bästa av båda världar :)

Hittills är i alla fall jag supernöjd med hur mycket vi hunnit med där ute!

Vi städade också utegrillen! Som ni ser på första bilden var den full av "roina" (lösa tegelstenar, gammal kol, tomma ölburkar, söndrigt glas...)  - och dess väggar var täckta av mossa. Crisu tömde grillens alla skrymslen på skräp, och jag skurade grillen. Det behövdes en stålborste för att få bort mossan men det var riktigt roligt :) Och efter att grillen var renskrubbad testeldade Crisu den, och bra funkar den ju. Ikväll är det fram med kolen och grillmaten!

 Så här såg grillen ut. Och då har vi redan plockat alla tomburkar därifrån.

 Skurandet inleds!

 I detta skede är grillen tömd och väntar på att bli skurad.

 Gallret får sig en omgång. Sen ska mossan skrapas bort!

Testeldning.



Bilen tvättades i förbifarten också - fina Roi :)



ps. en mer vildmarksinriktad vän informerade oss häromdagen att kopparormen (som vi trodde att Crisu kapat av i misstag!) nog troligen "lämnat" sin svans helt frivilligt och fortsatt sin färd. Piuh!


Grönsakslandet

Nu är grönsakslandet "klart", och väntar på att fröna gror! Sista ärtfröna och frilandstomatplantorna sattes ut förra söndagen. Dock så har det kalla vädret inneburit att några tomatplantor strukit med, men vi har mååånga så det gör ingenting, vi hoppas nog på att få tomater ändå! Dessutom väntar våra tre olika körsbärstomatsorter (maaassor av plantor!) samt de fem sista frilandstomatplantorna snällt inomhus ännu på växthuset, så av de plantorna får vi nog åtminstone tomater :)

Potatisen har börjat visa sig, men annars så är vi nu bara glada och nöjda över regnet, och ser fram emot att få lite sol efter det så ska det här nog ta sig bra!




25 maj 2014

Nyheter från trädgården på Lillgård

Här händer det grejer. Gräsmattan är GUL, till exempel. Kampen mot maskrosorna har börjat!

DETTA är vår "gräs"matta...

Ett viktigt steg på vägen är ju om man skulle ha en fungerande gräsklippare. Det har vi inte (däremot finns här två icke-fungerande som måste fixas), men som tur var fick vi låna en av en bekant, för att reda upp i den värsta djungeln här!

Djungel!

Crisu var duktig och klippte gräset, det tog 3 timmar! Vi har en ganska stor gräsmatta ;)

Skillnaden är nog ganska stor..!

Dessutom krigar vi ännu mot myrorna. De kommer nämligen fram på dagen och tar över hela gräsmattan och vägen upp till huset. Vi måste se vad vi kan göra åt de stora myrstackarna nära huset.

Men vem hinner fundera på myror och sånt när det blommar så häääär fint? :) Då vill man bara sitta på terassen, vilket jag faktiskt hunnit med en gång denna vecka! :)







Vi hade också besök av vår första orm! En kopparorm, som tydligen är mer av en ödla. Men ändå.


Dock var Crisu sååå ivrig att gräva bort jord och växter från växthuset att han i misstag KAPADE kopparormen!!! Och tydligen har han ingen aning vart resten av ormen har försvunnit. Vad tror ni? Om kopparormen är en ödla kanske den ännu lever och kan få en ny svans? Eller kapade Crisu (ofrivilligt) för mycket?


Trädgårdslandet - update

Idag har vi varit jätteflitiga :)
Nu på lördagen vaknade vi sent och inledde dagen med ett besök av firman som ska installera bergvärmepump åt oss. Efter det blev det fint uppdukat morgonmål på terassen i solen. Efter det inledde vi dagens trädgårdsarbete - trädgårdslandet skulle sättas i ordning.

Det tog förvånansvärt länge att gräva upp små fåror, sätta ut mylla och så frön. Samtidigt fixade Crisu brädbitar som vi skrev på vad vi odlat och hackade ner för att skilja fårorna åt. Vi har nog ett stort trädgårdsland, det går int att säga någå annat :) Men men, vi hoppas att allt arbete är värt det sen på sensommaren / hösten när vi får skörda allting!


Vårt trädgårdsland befinner ju sig på vår lilla åkerplätt - vilket betyder att det är lerjord som finns där. Crisu har redan tidigare på våren (se inlägg från 12.4.2014) kört igenom åkern med jordfräs flera gånger, och hackat sönder större lerklumpar med en metallkratta. Nu har vi också gödslat lite. Vår plan är att vi gödslar och kastar på t.ex. gräsklipp, vilket lär vara bra gödsel, och efter hand när vi använder trädgårdslandet så gödslar t.ex. ärtväxterna jorden och vi tillsätter efter hand vad vi hittar i form av torv-aktigt material och sand. Varje år hackar vi ju ner högväxande gräs med lie också, så av det får man också bra material att täcka trädgårdslandet med. Nog ska det bli bra odlingsjord av det där ännu! Nu när vi sådde frön tänkte vi hjälpa fröna lite på traven, så vi satt en näve muld (från påse siis) runt varje frö, så kommer det lite bättre "igång" innan det får börja försöka ta sig fram genom hård lerjord. Våra morötter kommer att dela sig i flera delar säkert, det brukar väl gå så när jorden är full med lerklimpar. Inga raka fina morötter här inte! ;)




Det är många som funderat vad allt vi odlar, så nu ska vi uppdatera er. I trädgårdslandet växer ju redan sedan tidigare Sikli-potatis och Timo-nypotatis samt jordgubbar. Potatisen har börjat komma upp nu, så där syns små gröna buskar :)

Idag fick vi utplanterat följande sorter:
- morot (5m)
- gul morot (5m)
- palsternacka (5m)
- rödbeta (5m)
- squash (7 plantor, joo det blir mycket, vi vet :))
- spenat (3m, 1 rad, det finns rum för 2 rader till som vi sår efter hand så vi får längre skörd)
- frilandsgurkor (7m)
- rädisor (3m, 1 rad, samma här, vi sår 2 rader till efter hand för längre skörd)
- vitkål (10m, en enda försådd planta hade överlevt, resten frön + tagetes blommor emellan för att undvika kålflugor)
- brysselkål (10m, försådda plantor + frön, samt tagetes-blommor)
- broccoli (12m, försådda plantor + frön, samt tagetes-blommor)
- blomkål (8m, försådda plantor + frön, samt tagetes-blommor)
- gul lök (20m, sättlökar)
- rödlök (20m, sättlökar)
- purjolök (7m, försådda plantor)
- vårlök (5m)
- höstlök (3m)
- gräslök (5m)
- märgärter (10m)
- spritärter (10m)

Det som ännu ska planteras (imorgon) är:
- sockerärter (10m)
- brytbönor (10m)
- sallat (20m, olika sorter)
- frilandstomater (försådda plantor, de är redan stora, de största kanske 70cm höga)
- chilin (eventuellt, annars sätter vi ut plantorna i växthuset)

I växthuset ska vi sedan ha mer olika körsbärstomater, örter, slanggurkor och chilin. Dessutom har vi förkultiverat smultron som vi ska plantera ut också.

Det är på sydsidan av plåthallen som vi har vårt trädgårdsland, vilket betyder att det ibland blåser ganska rejält där. Jag är lite orolig för tomaterna, det är så höga och skrangliga. Måste fundera om det ändå vore bättre att sätta dem någon annan stans, men alla soliga väggar jag kan tänka mig är ju mot syd, så man kommer inte ifrån problemet med blåsten. Måste fundera ut detta imorgon!

Kål i mängder, så Crisu blir nöjd :)

Purjolökplantor


Nu är raderna klara och utmarkerade och fröna sådda. Nu är det bara att vänta på att något börjar gro :)

 Vattensystemet funkar bra! Crisu var ute och "övervakade" vattnandet ännu sent på kvällen.