Lillgård

Lillgård

23 mars 2014

Plantor

Årets första frön är planterade! Nu är det bara att vänta på tomaterna, paprikorna, örterna, lökarna, smultronen, salladen, gurkorna osv.




I april är det dags för blomkålen, broccolin, brysselkålen, chilin, mera lök m.m. att bli planterat och direkt i marken i början av sommaren sätter vi potatis, morötter, ärter och jordgubbar.

Vi ska i något skede nu i vår bygga ett växthus också, så att gurkorna och tomaterna växer lite bättre.

Spännande med större egna odlingar! :)

Gränsen

Den 4.3. efter jobbet bestämde vi oss för att försöka hitta råstenen som visar oss exakt hur mycket av åkern som är vår, med andra ord ville vi hitta gränsen. Vi hade inte lyckats tidigare, vi antog att råstenen nog var i diket och säkert överväxt. Men nu tog vi Lantmäteriverkets app till hjälp (Karttaselain). Appen har gps-funktion, och visade exakt när vi stod på gränsen. Sen var det bara krattan fram och börja leta. Och efter förvånansvärt kort tid lyckades vi! :)


Röjning på gården

Denna vår har vi redan passat på att dra nytta av det varma vädret och röjt lite på gården. Tidigare har vedhuggarplatsen och ved"förvaringen" funnits på en liten gräsplätt som ligger mitt på tomten, i en triangel som formas av de vägar som går över tomten. Dock ansåg vi att vi hellre har veden bakom ladugården, lite utanför det direkta synfältet. Nå, så det fanns inget annat att göra än att flytta på alltihopa. Vi hittade en helt enorm myrstack på köpet!

Samtidigt samlade vi ihop alla nedfallna kvistar och hela träd (!) från runtomkring ägorna och ordnade megakokko ute på åkern. :) Vi fick faktiskt elda i flera dagar för att få allt bort...

 Så här såg det ut när vi började...


Hela vedhögen visade sig vara en enda stor myrstack när vi burit därifrån största delen av vedklabbarna. Inte hemskt många myror i farten den här tiden dock, och veden hade inga fel.

Risukasa 1...
...risukasa 2...
...mera risukasan...
Och eftersom jag inte tyckte vi hade tillräckligt att elda upp annars också bestämde jag mig för att såga bort lite kvistar från tallarna våra (endera döda kvistar eller sådana som gjorde skada åt andra växter)...

Sen elda vi!




Flytt

Den 22.2.2014 flyttade vi största delen av våra möbler och saker till huset. Veckorna innan hade Crisu remppat i huset och jag packat och städat i lägenheten. Vi såg inte mycket av varandra under denna tid... Men sen äntligen var det dags för flytt!

Jag hade laddat upp med lösgodis för hela gänget:












Hur kommer det sig att sakerna mångdubblas så fort man tar ut dem ur skåp och gömmor? Helt otroligt hur mycket plats saker kräver när de är nerpackade i flyttlådor!









Sängarna blev kvar i lägenheten i Åbo. Den därpå följande veckan jobbade jag jättelånga dagar för att ta ikapp mina minustimmar på jobbet, och Crisu fortsatte pintaremonttin i huset på kvällarna. Så allt som behövdes i kämppän i Åbo var en säng och mat :)






Vi mellanlandade vid ABC Tammisilta för att få i oss lite mat. Och sen bar det av ut till Kimitoön!
Ett stort TACK till alla som var med och hjälpa!!



Vi har tydligen helt otroligt mycket saker! Inga problem att fylla ett stort hus ;)



Första nätterna spenderades här...





Den 28.2.2014 blev det mycket köras för Crisu. Han började morgonen i Kimito, körde upp till Åbo för att hämta hyrsläpvagnen, sedan körde han iväg till Tusby för att hämta två sängar vi ska ha som gästsängar samt hans stora fina skrivbord, och sedan körde han allt detta till Kimito, för att sedan igen komma upp till Åbo med släpvagnen så att vi kunde tömma lägenheten på saker (sängarna och allt det sista krääsä som blivit kvar). Den nya ägaren hade redan levererat saker till lägenheten, så vi hade bråttom att få den tömd där på kvällen. Men, sådär mycket körande tar tid, och klockan var jättemycket innan vi var nere i Kimito och hade burit in allt i huset. 

De första veckorna som husägare var med andra ord stressiga och fulla med to-do's. Vi var båda jätteslut där i ett skede. Vi hoppas på mer fritid de kommande månaderna! :)

Första dagarna på Lillgård I och pientä pintaremonttia

Första kvällen började inte så bra, kom till Lillgård med Matias och Jimmy (vänner från skolan och jobb) och gick direkt ner till källaren för att kolla oljepannan. Varningslampan lyste och brännaren startade inte. Oljan var slut. Hade beställt olja några dagar tidigare och leverantören meddelade att det borde komma inom ett dygn men i värsta fall 4. Det fanns olja kvar i behållaren men antagligen är utsugsröret inte helt i botten av behållaren för att inte suga med skräp. Panntemperaturen var 14 grader och som tur var det också plusgrader ute. Nå efter lite funderande satte vi igång och elda. Temperaturen steg snabbt och huset började värmas. Vi eldade också i vedspisen och kakelugnen. Hann inte börja måla något första kvällen som jag hade tänkt utan kvällen gick åt till att elda. Men det var mysigt. Vi fick iallafall inburet spisen och kylskåpet från släpkärran.

Första natten sov jag i köket eftersom det var det varmaste rummet. Jag lärde mig så småningom hur ofta det skulle fyllas på med ved till pannan för att upprätthålla temperaturen men ändå inte komma nära 100 grader. Eldade inte under natten så det var 14 grader i köket på morgonen. Men hade sovsäck så det gjorde inget. Det var bara att börja elda igen. Tur i oturen så hade det blivit kvar en hel del ved från förra ägaren för det tog 4 dagar innan oljan kom. Det var riktigt roligt att springa och elda hela tiden och att gå ut till plåthallen för att hugga upp mera ved. Planen var ursprungligen att jag skulle måla efter jobbet en stund och sedan köra till Åbo för att hjälpa Nina packa men nu blev det att måla och elda.

Följande dag blev det att börja fixa på huset. Vi började med sovrummet som var tapetserat med en blåvit tapet. Vid taket fanns det fina stora omålade dekorationslister. Vi bestämde att vi målar på tapeterna och om de kommer ner eller blir bubblor så gör det så men vi ville inte satsa så mycket tid, arbete eller pengar på rummet eftersom det ändå blir totalremont om något år.



Som färg valde vi Tikkurilas Herkkusieni nyans för sovrummet och vanligt målarvitt, som hade blivit över från en tidigare remppa, till listerna. Som hjälp kom Emil, en kollega från jobbet och guru på att måla. Första lagret täckte redan ganska bra t.o.m. den blåa delen av tapeten så det räckte att måla två lager. Vi märkte inga desto större bubblor i tapeterna och där sitter de ännu idag. Listerna måste dock målas tre gånger.  Det värsta jobbet i rummet var allt tejpande av listerna och batterierna. Måste nog säga att slutresultatet var överraskande bra.
















Samma kväll som vi målade första varvet i sovrummet började jag redan att tejpa i köket och måla halvpanelen som tidigare var grågrön med målarvitt.








De kommande dagarna tillbringade jag mest i köket som annars var helt snyggt men färgerna kanske inte de bästa enligt vår smak. Vidare var skåpdörrarna ganska fuktskadade.




 Jag målade halvpanelen och glasfibertapeten ovanför vit. Likaså alla dekorations golvlister som tidigare var träfärgade målades i vitt. Taklisterna var i så gott skick och fina så de lät jag vara som de var.













Skåpdörrarna började jag med att ta ner och slipa en och en. Det verkar vara gamla träskåpsstommar som det sedan köpts passande mdf liknande dörrar till. Dörrarna var lätta att slipa och sedan måla. De blev fina men färgen var inte lämpad för våtutrymmen så den lossna lätt om man gned med fuktig trasa (något man borde ha kollat upp på förhand). Vi bestämde att köpa en burk med lackfärg och måla över den gamla färgen. En liten risk att måla på dålig grund men den här gången höll färgen. Vi köpte nya handtag till dörrarna från IKEA och skruvade fast dem, som tur var det samma mått som de gamla så behövdes inte borras nya hål. Slutresultatet var ganska bra förutom att det på en del ställen är en gulaktig färg där lagret varit tjockt. Skyller på alltför sena kvällar och dålig belysning!


Den gamla spisfläkten och spisen byttes också ut. Jag hade en relativt ny spis från gamla lägenheten då jag gjorde köksremont där och bytte till induktionsspis. Vi bytte ut spisen och köpte en ny (den billigaste vi kunde hitta) spisfläkt. Detta gav köket ett helt annat utseende redan.








Vi var inte nöjda med färgen på kaklen men dem började vi inte byta. Det blev över lite fogmassa från föregående köksremppa så jag använde den på den gamla som inte såg så bra ut. Jag satte också nytt silikon. Det var igen lite risktagning med fogmassan att sätta på gammal, men där sitter den ännu och är marmorvit istället för en odefinierad brunsvartgrå.

Köket och sovrummet hann nätt och jämt bli klart tills vi lämnade ifrån oss den gamla lägenheten och det blev många korta nätter men slutresultatet blev ändå ganska bra. Nu återstår det ännu att måla matsalens tak och väggar.






Kommande projekt är också att skaffa ved, bygga växthus, odla, börja planera installation av berg-/jordvärme och framför allt att koppla av och njuta av vårt fina ställe! Nu ska jag elda lite i kakelugnen.

19 mars 2014

Renoveringsplan

Vår plan är att renovera hela huset, grundligt. Vi är dock båda ganska slutkörda nu, p.g.a. remppa i tidigare lägenheten, diverse flyttar, jobbsaker, gradustress osv. så vi tänker inte börja remppa i år. Dessutom vill vi bo i huset minst ett år för att hinna planera och lära känna huset lite. Det enda vi gör i år, förutsatt att planerna går i lås, är att installera jordvärme och ta bort den gamla oljepannan. För att orka bo i huset ett, två eller flera år, innan vi tar itu med remppan, så gör vi en liten pintaremontti och städar ordentligt. Vi har dock redan ett första "utkast" över vad som ska hända i huset i framtiden :)

Tanken är att i alla rum ta fram de gamla, och förhoppningsvis fina, trägolven. Och att i något rum försöka hitta en hel, olappad stockvägg som vi kan ta fram. Men i övrigt kör vi med principen att allt ryker: väggskivor, golv, takskivor, värmebatterier, spännpapp, elsladdar, fönster, diverse isolering osv...

Planen för huset:

Övre våningen:

- Vi börjar med trappan upp. Den är så otroligt brant, och intäckt i plastmatta, så den kan vi inte leva med. Vi slår upp ett hål i väggen till "matsalen" i nedre våningen och trappan får snurra runt 180 grader in i det rummet för att få planare lutning på den, och för att få en fin trätrappa. Uppe i "hallen" på övrevåningen ska vi ta bort väggskivorna runt skorstenen, den får inte vara intäckt.

- Rosa rummet - ett 2013 renoverat sovrum i pink, som i början skulle tjäna som mitt graduskrivar-rum. Efter att ha möblerat märkte vi dock att gästsängen inte ryms i bruna rummet, så vi fick flytta om alla möbler! Detta rum är nu gästrum / mitt hobbyrum / Crisus gitarrspelarrum. Utsikt mot vägen. Långsiktiga planen är att detta rum ska lagas om till ett sovrum. Vi slår upp väggen ut till det låga, smala förvaringsutrymmet som löper längs med hela huset längst in under takkanten, och bygger troligen något sorts förvaringsskåp som kan öppnas inifrån rummet.

- Bruna rummet - ett 2013 renoverat sovrum i brunt, som skulle bli gästrum och pysselrum. Nu är det dock mitt gradurum. Utsikt mot vägen. Samma plan här som i rosa rummet.

- Övre badrummet - ett badrum i dåligt skick, inget fönster. Detta badrum tar vi inte alls i användning nu. Det är också troligen det ställe där remppan inleds någon gång i framtiden. Här går vi ganska stora förändringar. Vi öppnar upp till det låga förvaringsutrymmet längst in under takkanten, och så öppnar vi upp till det större, ännu oisolerade förvaringsutrymmet som går från badrummet ut till gaveln. Hela stora rummet ska bli vårt badrum/dusch/kodinhoitohuone. Jag har stora planer för detta rum!

- Master bedroom - ett stort sovrum, renoverat senast på 80-talet. Detta rum tas inte i användning nu, annat än som förvar och för plantodling. Utsikt mot åkern. Detta rum får troligen stora garderober längs ena väggen, och en säng. Ena sidans gipsskivor ska vi också ta upp, för att öppna upp runt skorstenen. Får se ifall man kan mura om runt skorstenen lite, för att få en lite snyggare modell på den, den lär vara ganska ful i dagens läge, enligt förra ägaren.

- Vi sparar ett, det största, av vindsutrymmena under taket. Det isoleras och "inreds" och blir ett allt-i-allo förvaringsrum.

Nedre våningen:

- Hallen och duschen/bastun. Efter att trappan upp byggts om försvinner en av dörrarna i hallen, vilket ändrar hallens utseende lite grann. Möjligheten finns att vi flyttar ut duschen lite för att förstora där, och förminskar hallen. Skulle vara trevligt att få en wc in dit också. Ett problem vi ännu inte löst är att det just nu inte är så trevligt att då man kommer från bastun/duschen tvingas promenera tvärs genom hallen, där man kommit in med smutsiga skor utifrån. En stor del av problemet försvinner ju då vi remppat övre våningen och har sovrum och badrum där, men bastun finns ännu nere, så det här problemet borde ändå lösas. Kanske en dörr in till "matsalen" också, så att man i mån av behov kommer in i duschen/bastun från båda hållen? Vi jobbar på saken.

- Köket. Stort och härligt ljust med vedspis och två stora fönster ut mot gården och åkern. Renoverat på 80-talet, så det är i ganska dåligt skick, om vi säger som så. Tydligen städar inte folk på landet. Här sker nog största förändringen. Vi behöver myyyycket mer skåp än vad som nu finns.

- Nedre sovrummet, som vi kallar det nu. Det är rummet bakom köket. Detta blir matsal. Hit in drömmer vi också om att bygga en vit, rund kakelugn. Här finns fönster ut mot bakgården och ut mot åkern.

- Liten wc. Den här är liten, och mitt i huset. Tanken att bygga om detta till en städskrubb eller ett skafferi har väckts...

- Dörr till källaren.

- Matsalen. Detta rum luktar allra värst. Tydligen har förrförra ägaren tyckt om att röka inomhus... Fönster mot vägen. Detta rum ska bli vårt bibliotek. Hit ner kommer också trappan från övre våningen att leda, och eventuellt en dörr till duschen. Så rummet blir lite "uppspjälkt" med många dörrar och fönster och en trappa.

- Vardagsrummet. Den hemska kakelugnen ska kaklas om. Men i övrigt håller vi detta som ett enda stort rum.

Källaren:

- Liten, lågt i tak, trång. Denna Crisus myshörna får utstå en del renoveringsarbeten i form av att oljepannan byts ut mot jordvärme. Nya avloppsrör ska installeras då det nya direktivet träder i kraft. Nya vattenrör i samband med remppan... You name it! Den långsiktiga planen är att fixa källaren i skick, och använda den som förvaringsutrymme.

Planerade förändringar på gården:

Till årets projekt hör odlingar. Vi vill odla en massa olika ätbara saker: rotsaker, ärter, jordgubbar, tomater etc etc. Vi har säkert 40 olika fröpåsar där hemma som väntar på att förodlas eller senare odlas.

Ladugården är nog Crisus lilla bebis. Han vill bygga verkstäder (jepp, i plural!) där i nedre våningen, samt ett "äijä-gym" där vid bastun (som han också vill ta i bruk). Ladugårdens övre våning vill jag laga om till festsal, den har så härliga takbalkar! I något skede måste nog panelen och lite annat virke bytas ut, men i stort sett är ladugården i gott skick.



Plåthallen står där den står. Vad ska vi göra med 200m2 plåthallsförvaring?? :)

Lilla stockgaraget används som cykel- och trädgårdsredskapsförvar.

Jordkällaren måste dräneras, men annars är den jättesöt och ska tas i användning!

Konditionsgranskning

En snöig och kall dag i januari hade vi beställt en oberoende expert att utföra en konditionsgranskning i huset. Vi ville inte binda oss till något köp innan detta var avklarat, och det var mycket vi var osäkra på.

Jag vet inte riktigt själv vad jag hade för förväntningar, men jag fick lov att inse att jag delvis hade orealistiska förväntningar på vad man kan få fram. Man betalar ju ändå många hundra euro för nöjet. Dels fanns det fler ställen dit man inte kunde komma in för att granska - bl.a. husgrunden, dit granskaren bara fick upp ett litet titthål, och området under takåsen, dit det inte finns något hål! - men dels så kan ju inte han som utför granskningen säga så specifikt, för han vill ju inte ta på sig ansvaret ifall något han säger visar sig vara felaktigt.

Nå, vi fick nog veta en hel del, trots allt. Bl.a. att övre badrummet någon gång haft ett läckage och bör renoveras innan det tas i användning, för det är osäkert om, och i så fall i vilken utsträckning, vattenskadan reparerades då. Diverse annat diskuterades, som t.ex. vattenrören, batterierna, ytterdörren... Nå, vi är väl medvetna om att huset har mycket som borde åtgärdas - vi har ju köpt det som ett renoveringsobjekt!

Sedan var det småsaker, som att skorstenen behöver en takplåt, takplåten på hustaket behöver nocktätning, en nödstege måste installeras vid andra gaveln, och sånt dylikt...

Mycket av det man inte vet idag (stockens skick, golvplankornas skick, ev. fuktskador osv) är dolt, och det betyder att säljaren är ansvarig för dessa fel under upp till 5 år från köpet. Men förhoppningsvis *knack i trä* dyker det inte upp såå otrevliga överraskningar!

5 mars 2014

Husköp



I början av januari fick jag syn på en nätannons för ett hus på landet - närmare bestämt på Kimitoön. Vi hade inte direkt planerat att köpa hus, utan det var mest en rolig hobby att söka olika gamla trähus till salu i Egentliga Finland. Jag skickade länken, tillsammans med två andra länkar, till Crisu för att få hans åsikt i frågan. Han fastnade för ett av de andra husen, och det gick flera dagar innan han hade öppnat länken på nytt och faktiskt upptäckt fotot av en gammal ladugård med stenfot och röd träpanel upptills. Då först började vi diskutera det huset, jag hade antagit att han inte alls gillade det när han inte sa något om det. Nå, vi kollade kartan, vi diskuterade husstorleken, åldern på huset, tomtstorleken osv. och vi gick in på google maps och drog gubben omkring längs vägen för att "kolla in" omgivningarna. Något fick oss att fastna för det huset och vi bestämde ganska snabbt för att vi nog ska be om en visning.

Första visningen skedde i sämsta tänkbara väder - det slaskade och var superkallt. Förmedlaren var dock trevlig och hade humor, så vi hade nog sist och slutligen en väldigt trevlig visning. Först på plats fick man en bättre bild av huset. På nätet fanns inte foton av alla husets vrår och vinklar, så vi fotade själva en massa. Dessutom upptäckte vi att på gården också fanns ett gammalt stockgarage, en stor plåthall och en jordkällare, förutom ladugården.

Huset i korthet:

Övre våningen:
- Rosa rummet - ett 2013 renoverat sovrum i pink, som i början får tjäna som mitt graduskrivar-rum. Utsikt mot vägen.

- Bruna rummet - ett 2013 renoverat sovrum i brunt, som blir gästrum och pysselrum. Utsikt mot vägen.


- Övre badrummet - ett badrum i dåligt skick, inget fönster.

- Master bedroom - ett stort sovrum, renoverat senast på 80-talet. Detta rum tas inte i användning nu, annat än som förvar och för plantodling. Utsikt mot åkern.

- Flera vindsutrymmen längst ut under taket.



Nedre våningen:
- Hallen - det första rum du kommer in i, ett vindfång med dörrar till duschen/bastun, trappan till övre våningen och köket. Dörren är gammal och isolerar inte så bra, så detta är just nu husets kallaste rum.
- Dusch och bastu. Renoverat 2007, i relativt gott skick.

- Köket. Stort och härligt ljust med vedspis och två stora fönster ut mot gården och åkern. Renoverat på 80-talet, så det är i ganska dåligt skick, om vi säger som så. Huset har stått tomt ett bra tag också så det finns en del att städa..!


- Nedre sovrummet, som vi kallar det nu. Det är rummet bakom köket.

- Liten wc.

- Dörr till källaren.
- Matsalen. Detta rum luktar allra värst. Tydligen har förrförra ägaren tyckt om att röka inomhus... Fönster mot vägen.

- Vardagsrummet. Absolut största rummet. Härlig gammal tapet, en helt horribelt färgad kakelugn, och spännpapp som tidigare ägaren rivit ner från taket som en inledning till en remont. Också spår i spännpappen av en gammalt läckage från övre våningens badrum.


Källaren:
- Liten, lågt i tak, trång. Här bor oljebrännaren, lite ved, en gammal bakugn, målburkar, verktyg osv. Crisus myshörna :)


Gården i korthet:

På vår gård finns en ca. 10x20m stor plåthall, ett litet stockgarage och en ca. 9x19m stor ladugård med stenfot och "ovanvåning" i trä. Ladugården har någon gång inhyst hästar och andra djur. Där finns också en gammal bastu och vattentank på nedre våningen, men skorstenen är avkapad just innanför taket uppe i andra våningen, troligen för att det regnat in via den, så skorstenen måste fixas innan man kan ta bastun i bruk. Plåthallen används till förvar, förra ägaren får ha sina saker där ända till slutet av maj. Sen finns det en gårdsplan, lite åkermark, en jordkällare och lite smått och gott annat :)