Lillgård

Lillgård

30 mars 2015

Växthusinvigning!

Sådäääär, då var växthuset invigt :)

Jag var sjukledig (flunssa) på fredag, och låg och slappade hela dagen framför tv:n. Vi har till och med flyttat in soffan i mitt "kontor" (jag har alla program bandade på min tv nämligen) så att jag kunde ligga där och slappa hela dagen.

På lördagen vågade jag mig utanför dörren lite grann. Var nog väldigt trött och slut, men i långsam takt kunde jag pyssla lite i växthuset - det var så roligt!


I växthuset har det hänt grejer. 
1. Jag har flyttat de övervintrande örterna till krukor. Jag insåg nämligen ifjol att örter sprider sig med rötterna, och att det inte är värst praktiskt att ha dem i de stora lådorna brevid andra plantor.
2. Jag har sått de första ärterna i de största blå krukorna. Krukorna väger som synden, blir inte roligt att flytta dem till terassen sen när ärterna börjat växa och det blivit varmare...
3. Jag har sått purjolök, spenat, fyra olika sallatsorter och satt de första rödlökarna. Jag satt en drös rödlökar i växthuset, resten sätter vi ut i trädgårdslandet. Vi åt så massor med lök ifjol då de ännu var späda och inte fullstora, och de var supergoda, så förhoppningsvis kan denna skörd tidigareläggas lite och de som odlas utomhus kommer senare och får växa sig fullstora, så får vi njuta av bådadera :)
4. Jag har nu satt duk + mylla även i den andra lådan, som i fjol bara användes för att ha krukor i. I år ska odlingarna koncentreras till växthuset, så måste optimera utrymmet och planera odlingarna bra.


Crisu fixade också de få ställen där plastet rivits loss av vinden under vintern, så nu är växthuset helt och fint igen. Plastet hade hållit förvånansvärt bra över vintern nog!


 Oregano i massor, och myntan kikar försiktigt upp också.

 Smultronen jag sådde från frön ifjol tar sig! Efter denna sommar i krukor ska jag försöka hitta en bra plats för dem ute i naturen...

 Mera smultron...

 Gräslöken har hittat fram, den kommer tidigt! Här syns också rödlöken jag satt.

 Denna rostiga mjölkkanna hittade vi nedgrävd/begravd utanför jordkällaren. Den är totalt sönderrostad men sååå härlig, så den får stå på paradplats i växthuset :)

 Crisu fräste trädgårdslandet. Till näst ska upphöjda rader lagas och jordgubbsplantorna flyttas in i sina plastklädda rader. Några potatisar, lite morotsfrön och lök ska också sättas i trädgårdslandet. Men NO MORE THAN THAT, vi måste vara starka och inte bli för ivriga. Annars står vi där och rensar hela sommaren nu igen ;)

 Mer chilin och purjolök.

 Jag har inte ännu hittat min iver för att så blommor bara för att de är vackra. Visst finns det massor av blomlökar och frön, men när de dör efter en sommar och man kan inte ens äta de flesta av dom, så nej, tills vidare satsar jag min energi på ätbart. Dock anser jag att vår gård behöver färg, och massor av det, eftersom jag kapat alla våra buskar som tidigare har fått vår trädgård att se helt övervuxen ut  (jag tror förresten att jag definitivt dödat vårt plommonträd. Det var troligen ett dvärgplommon-träd. Gammalt, visst, men inte värt att döda. Det behövde troligen bara ett till dvärgplommonträd för att kunna ge frukt. Höh, harmar!). Nå, jag köpte en påse frön för minisolrosor. De ska bli 40cm höga och ge massor av små gula blommor. Ska fylla allt tänkbart med dessa blommor denna sommar, för att pigga upp på gården :) Hoppas fröna tar sig!

Vår gräsmatta är superattackerad av mossa. Här syns ett praktexempel. Jag spred ut sammalpois och kalk (på lite olika ställen) nu i helgen, och regnet gör som bäst bevattningsbehandlingen, så hoppas att mossan om en vecka är klar att krattas bort. Sen gäller mer gräsfrön och gödsel. Gården måste ändå krattas, den är så full med kvistar (både stora och små), så man måste ändå snygga upp lite.

 Mera mossa...

En annan grej som tog tid att fixa på vår gård var att platta ut alla de djupa spår som höstens och vinterns traktor-resor orsakat längs den servitutsväg som går längs vår gård. Vägen går ju rakt mellan ladugården och plåthallen, vilket ju innebär att vi ska av och an där med diverse kärror och skottkärrslass under sommarhalvåret. Då är det inte så trevligt om vägen kantas av djupa spår och en 20cm hög kant av uppskuffad jord/gräs. Det är inte så lätt att skuffa en skottkärra tvärs över sådana kanter. Så jag tillbringade någon timme på söndagen med att med spade och grepe lösa upp alla kanter och sedan trampa ner dem till någorlunda platta kanter. Det är inte precis sådant man räknar med att hamna göra på en gård på våren, men någon måste ju göra det också...

 Att städa upp efter en dag ute hör också till vardagen på landet... Ge mig ett ordentligt grovkök, pliiis!

 Detta hör till mina absolut värsta platserna i huset. Gillar inte. Det kommer määängder av sand in i vår hall, och guess what, vägen från duschen till resten av huset går genom hallen. Superpraktiskt med sandiga fötter/tofflor efter att man just duschat. Håhhå, i-landsproblem :) Nå, det är väl sånt här man kan korrigera i en remppa...

Men vet ni - vårt hus är nydammsugat, nymoppat, nyskurat, lakanen bytta och yttertrappan är städad från grankvistar och snöspadar (VARFÖR stod snöskottaren ännu på vår trappa, tsiisus?!) och nu sköter regnet om resten av städandet ute. Vår nya tvättmaskin har också varit i flitig användning under helgen. Jag tror jag tvättat 10 maskiner sammanlagt, bykberget minskar sakteligen :)

18 mars 2015

Fröna gror

Bloggen får bli en sorts odlingsdagbok :)
Efter bara 10 dagar ser våra första odlingar nu ut så här:

Två gurkor syns (den ena ganska mycket) och de första purjolökarna!

Tomater!

Sallat de tre första raderna och kålsorter de två bakersta raderna.

Chilin!

Blommoooooor

Crisu har lärt sig att Nina gillar tulpaner :) Här droppar det in bukett efter bukett!




7 mars 2015

Vårens första frön är sådda!


 Tänk så enkelt man kan göra det för sig. Ifjol tog det många timmar då vi satte mylla i tomma kvarg-burkar och försiktigt petade ner frön. Sedan tog allt flyttande av burkarna upp till övre sovrummet (hur enkelt är det att flytta ca 150 små joghurtburkar en och en liksom?) och sedan ner igen för omplantering massor av tid. I och för sig satt vi fröna så sent på våren att det var varmt nog att sitta ute på terassen och göra detta, så det var lite lättare att rådda med mylla osv utomhus, men ändå. Detta måste vara världens smartaste uppfinning - miniväxthus med färdiga torvbriketter! Du vattnar, låter dom svälla i 2 min, trycker ner fröet i mitten av briketten, sätter locket på och voilà - du har sått dina frön! Lite besvärligt var det med gurkfröna, som ska sättas 2cm djupt, men en tandpetare hjälpte till att peta ner fröet. Dessa miniväxthus kanske annars är en onödig investering, men vi köpte våra på hösten, då Citymarket sålde ut de som blivit kvar - 1€ styck kostade de, verkligen värt pengarna!


Nu i mars satte jag frön av slanggurka, purjolök, tre olika sorters tomat, blomkål, brysselkål, broccoli, vitkål, två olika huvudsallater och romainesallat samt tre sorters chilin. Vi får se om det lyckas. Slanggurkan ska ha jättevarmt för att gro, och sallaten gror inte om det är för varmt, så det kan bli en utmaning. Jag försökte att skära ner på mängden plantor i år. I stället för 50+ tomatplantor har vi således endast 20 frön satta i år. Ifjol, med så där många plantor, hann jag ju inte ens tjuva dem eller gallra i dem tillräckligt, så växthuset var totalt vildvuxet. Med lite färre plantor hinner man nog ta hand om dem bättre och får därmed mer frukt per planta, tänker jag :)

Så här stora blev torvbriketterna då de svällt upp!

Endast 4 växthus behövdes för de frön som ska sättas så här tidigt.
Senare i vår följer resten av frösorterna. Vissa ska ju sås ut på friland först i maj-juni, så man får ha tålamod... Och så får vi hålla oss i styr, så att odlingarna inte urartar i år. I år blir det endast växthus-odling och odling i krukor på terassen som gäller. Inget trädgårdsland och ogräsrensande här inte! Jordgubbarna ska vi förstås ha ute i landet men that's it!

Förresten tror jag nog jag dödade plommonträdet... Jag läste lite att plommonträd egentligen inte alls tål beskärning, och om man beskär dem ska man göra det i juli-augusti-september. Detta skulle ju kanske ha lönat sig INNAN jag tog tag i motorsågen... Nå, men samtidigt så lär plommonträd ha en relativt kort livstid, vissa sorter ger frukt bara de första 10 åren. Så om trädet dör kanske det var bäst så - då har vi plats att sätta ett nytt träd! Det som harmar är att plommonträdet blommade så vackert förra våren *snyft*. Det är helt enkelt alldeles för enkelt - och roligt! - att kapa grenar med motorsåg :P Som tur har vi ett stort krikonträd som ifjol gav massor av frukt!

1 mars 2015

Om att klippa buskar och träd...

Så, Crisu åkte iväg över helgen och lämnade mig - och motorsågen - hemma... Det skulle han inte ha gjort ;) Det var nu alltför enkelt att "städa" lite på gården. Och jag fick igång motorsågen sååååå mycket enklare än då Crisu härjade med den för någon vecka sedan då vi skulle fälla lite träd. Säg inte att tjejer inte kan vara riktiga metsurin dom också :)

Då vi flyttade hit för lite på ett år sedan gjorde vi ingenting åt gården, då vi ju inte visste vad som växer var. Efter att ha sett på alla vildvuxna buskar och träd förra året bestämde jag mig för att försöka föryngra buskarna och få lite snyggare buskar om man håller efter dem lite mer i framtiden. 

Så här såg gården ut ifjol somras:

Snöbollsbuske i förgrunden, random buske framme till höger.
Bakom är plommonträdet till vänster och äppelträd till höger.

Vita buskarna vid trappan är fina på sommaren, här är en av dem.
Här syns plommonträdet, brevid tuijorna.
Äppelträdet är gammalt och vildvuxet. Jag ska någon dag ta en stege och kapa lite av dom små kvistar som växer inåt.
Men man kan nog inte göra så mycket mer med trädet för att t.ex. förbättra skörden.

Buskarna vid trappan vet jag inte vad heter, men jag vet att man kan klippa ner dem helt och de borde växa sig stora redan under samma år. Ifjol trimmade jag dem bara ytterst lite, då vissa kvistar växte sig långt upp över trappan, men nu tog jag ner dem helt. Lite kvarlämnade ölflaskor, glassplitter och plastskräp såg därmed också dagens ljus för första gången på säkert många år... 

Häcken har jag och Crisu stört oss på länge. Den hade fina blad, och speciellt på hösten var den härligt orange, men den har enoooorma taggar, och jag fick redan nu på senhösten trimma ena sidan av häcken eftersom grenarna hängde ut över uppfarten och man rymdes knappt ut ur bilen. Nå, den var lite för stor helt enkelt. Så den fick ryka också ;) Den får nog gärna börja ge nya skott igen och växa, och så håller vi den helt enkelt lite mindre i framtiden - får se om den överlever "behandlingen". 

Sen har vi en snöbollsbuske (lumipalloheisi heter den visst) och den hade också alldeles för många stora, alltför gamla (mossiga och halvruttna) grenar så den föyngrades också med stora tag. Och den stackars lilla vildvuxna busken där brevid kapades helt ner. 

Vi hade ett gammalt vildvuxet träd som inte gav någon skörd ifjol förutom ETT litet litet gult plommon - det var samma storlek som ett krikon, men tror inte att det finns gula krikon... eller? Nå, planen var att bara kapa några av de äldsta och "mossigaste" grenarna, och sen nästa år kapa lite till, så att man sen efterhand har föryngrat hela trädet. Nå, motorsågen var inte lika finkänslig. Och innan jag visste ordet av hade ganska många grenar kapats... Och när jag sedan drog bort de kapade grenarna stod där bara två stora grenar kvar... Uuups! Nå, plommon och krikon torde vara sådana träd som sprider sig massor och ger nya skott, så jag tror att de två sista stora grenarna får ryka också, och så väntar vi och hoppas på nya skott! 


Här ser man också att det finns en kant med stenar runt "rabatten", men att gräsmattan framför fått lida.
Den är dels icke-existerande och dels mossa. Ska åtgärnas!


Häcken vid vägen behöver också föryngras en hel del, men den kan jag ju inte kapa helt, då har vi inget skydd mot vägen. Vår häck är alltså en totalt vildvuxen / trädmodell sibirisk ärt. Grenarna är faktiskt överraskande långa, galant över 3 meter visade det sig när jag skulle frakta bort grenarna. Jag kapade redan ifjol de grenar som nästan brustit och hängde ut över diket mot vägen, och nu tog jag bort de allra äldsta grenarna. Sen får häcken vänta till nästa vår igen på nästa "trimning". Förhoppningsvis får vi på det sättet en mer rakväxande och tät häck. Så har google berättat för mig i alla fall att borde ske ;)



Nå, sedan var det bara "städandet" kvar. Jag kan berätta för er att det blev gaaaanska så många lass med kärran för att frakta alla grenar och kvistar till åkern (där de ska eldas upp) - och ett oräkneligt antal pauser då man fick lyfta bort kvistar som fastnade i hjulen. De största grenarna fick jag dra för hand. Det största lasset var definitivt alla kapade grenar från häcken. Superlånga och tunga! Det var redan tillräcklig träning att få upp de där grenarna från vårt branta dike, men för att kunna dra denna kärra fick jag lägga hela min kroppsvikt framåt i princip vågrätt för att få kärran i rullning... Vem behöver ett gym, liksom?!





Imorgon ska jag kratta ihop de minsta grenarna som ännu blev kvar, och släpa de allra största grenarna, a.k.a. plommonträdet, till åkern. Men det största jobbet är gjort - och en av fördelarna med att bo i Kimito är att man helt pokkana kan åka iväg till butiken i sista minuten iklädda svettiga, leriga, flisiga utekläder utan att någon annan i butiken så mycket som ens tittar en gång extra åt ditt håll. Vanligtvis är de enda andra personerna i butiken endera personal eller män i kunnon raksamies-utstyrsel och safety boots - så jag är i gott sällskap!


Efter att ha tittat på foton från förra sommaren blir man riktigt ivrig inför våren och sommaren. Men en kollega tog ner mig på jorden tidigare i veckan, och påminde mig om ogräsrensande och MASKROSORNA! Men i år har jag ända från början av maskrossäsongen min Fiskars maskrosplockare - dom ska få se! :)


Sommaren på gården blir nog full av jobb på gården trots att vi inte ska ha stora odlingar i år. Vår gräsmatta är i princip bara mossa till stora delar, så lite allvarlig mossbehandling ska gräsmattan få utstå. Får försöka riva upp så mycket man får med kratta, sedan vattna med lite Sammalpois, så nya gräsfrön och sedan kalka massor! Mossa är fint, men en gräsmatta i mossa är inte fin - gräs är så mycket tåligare att gå på osv, mossa lossnar och snart har man bara en "jordmatta" i stället...

Våra nya fruktträd ska också beskäras i år. Jag har försökt läsa alla världens guider om hur t.ex. äppelträd ska beskäras för att få fina kronor - får se hur det lyckas!