Lillgård

Lillgård

24 oktober 2014

Ved, ved, ved

Vedprojekten här på gården är liksom never-ending. Huhhu. 

Först hade vi en gammal vedplats mitt på gården som vi redde upp och upptäckte en enorm myrstack som sedermera ledde till myrkriget här på gården. Sedan fällde vi lite träd, och högg upp detta till klabbar. Klabbarna förvarades ute över sommaren för att torka.

Nu är det ju dock i allra högsta grad höst. Detta innebär att klabbarna och stockarna som legat ute länge borde förflyttas inomhus, dvs. till plåthallen.

Hörnet med den enorma vedhögen i plåthallen har minskat i takt med att vi eldat inomhus, förstås, men den var ganska enorm, och ju närmare botten man kom, desto mer bestod högen mer och mer av flis och mindre och mindre av vedklabbar. Återstod bara att skotta iväg allt flis ut på åkern för att invänta någon höstdags megakokko :) Crisu har kämpat på med detta skitiga göra i flera veckor. Ansiktskydd behövs verkligen när man sysslar med sånt här! 

När högen var slut "byggde" Crisu ställningar att stapla veden på, och sedan skulle veden flyttas in och staplas. Plåthallen har fullt med vedhögar med diverse storleks vedklabbar. Vi fick ju större klabbar hitfört tidigare på våren också, och de är också staplade där. 

Bara all ved är inflyttad har nog Crisu att sysselsätta sig med hela vintern igenom när han behöver avreagera sig - de där högarna blir nog inte huggna till klabbar i första taget ;)

Utgångsläget


Högen minskade...

...och minskade...

 ...tills den var borta!

 Vedställning

 Vedklabbarna som Crisu hämtat in utifrån och staplat. Det lär bli många rader innan all ved är staplad.

Jaa, mera ved finns som sagt!

Blandade bilder

Bildbevis på att jag också jobbar på gården!

 Jag sprutar gift på megainvasivt ogräs...
 
...jag har rensat ogräs... 

...MYCKET ogräs...

 ... och jag klipper gräs i klänning. Vad mer kan Crisu begära, liksom?

Poolen på redneck presenningen fylldes med mycket möda och besvär innan jordvärmekillarnas stora tankbil kom till vår räddning :)

Under sommaren lärde vi oss också att vår husnummer x 10 är antalet meter från vägens början, dvs. vi bor 1280m från stora vägen in på vår väg. Jag vet inte vad jag tänkt tidigare, kanske jag trott att husnumren delas ut helt random? Det finns ju nämligen max 10 hus innan oss på vår gata, inte 127 ;)

 Och vad har hänt här? Våra två gräsklippare som fanns här när vi flyttade in har förökat sig till fem (5!!!) stycken. Wooot?

Den stora elstolpen på vår gård har gett upphov till diskussion denna sommar. Elfirman gjorde lite ändringar i ansvar och ägande gällande stolpen, och samtidigt så fick spannmålstorken på granntomten (som tidigare använt samma elabonnemang som vi) en egen el-koppling via vår stolpe. De meddelade oss snällt att alla kopplingar görs under mark, och de gräver ner de nya ledningarna till grannens tomt, och så fyller de igen allting. När vi kom hem väntade ett nytt, lysande vitt, elskåp på oss. Det nya elskåpet är, vill jag påstå, byggt väldigt mycket OVAN mark, inte under. Jag vet inte om jag är så värst imponerad över elfirmans förmåga att kommunicera med oss INNAN de gjorde detta. Men, man vänjer sig vid allt, även vid ett vitt, lysande elskåp rakt framför ladugården. Efter hand får man väl odla upp lite små buskar där som skymmer in det :)

Elfirman sparade mig i alla fall en hel del jobb med lien, eftersom allt hö som växte där nu är begravt. Dock är marken där nu ytterst ojämn och bucklig, och diverse stenar har kommit fram. Kan bli svårt att klippa gräset där i framtiden... Borde alltså åtgärdas... Men iiiiinte i ååååår, vi orkaaaar inte!

Höst på Kimitoön






Bevattningssystem

Nina täcker upp för Crisus lathet gällande bloggen igen ;)

Detta är texten Crisu skrev i typ maj månad...

"Nu när trädgårdslandet är klart behövs det bevattning också. Hittils har vi gått med sprutkannor men det är -ganska- tidskrävande. Vi har 3 st vattentunnor som Ninas föräldrar hämtat och en vattenslang. Vi kopplade en vattenpump som sänktes ner i brunnen (bakom ladugården) till slangen. De tre tunnorna placerade vi brevid trädgårdslandet och drog slangen dit från brunnen och fyllde tunnorna. Där får vattnet sedan värmas av solen tills det behövs. En annan slang går sedan från tunnorna till trädgårdslandet och en flyttbar vattenspridare. Pumpen kopplas till den slangen och sänks ned i tunnorna.

Vi kommer ännu att få en 1000l vattentank av mina föräldrar i något skede så att man inte behöver fylla på vatten så ofta. Orsaken varför vi inte drar en enda lång slang från brunnen till spridare är att slangen går över vägen till torken brevid vår tomt och där kör en del traktorer nu på våren. I något skede tänker jag gräva ner slangen, men det blir säkert nästa år. Vidare är det väl också bättre för växterna att vattnet inte är iskallt. Vad jag har hört iallafall.

Köpte också kopplingar till trädgårdsslangen så att man kan koppla den till pumpen och gå omkring och vattna om man vill. Men spridaren fungerar mycket bra, man behöver bara flytta på den med jämna mellanrum. Nästa år tänker jag bygga ett system med många slangar och spridare som täcker hela landet så att man bara behöver slå på pumpen."

Som en uppdatering såhär i oktober, kan jag hälsa att Crisu fick leka mycket med vattensprutaren under sommaren. Vattenspridaren var otroligt behändig nog i sommarhettan, för den vattnade ett relativt stort område med mycket vatten utan att man måste hälla på vattnet själv. Men flera gånger, med ca 20 minuters mellanrum, fick man ändå springa och flytta den för att få hela trädgårdslandet vattnat. Dessutom fick jag höra mindre positiva kommentarer av Crisu nu och då vid tillfällen då vattenspridaren helt enkelt bestämt sig för att stanna och bara spruta vatten åt ett och samma håll :)

På det stora hela är vi väl ändå överens om att bevattningen borde göras enklare och mindre tidskrävande till nästa år, så att man hinner göra annat än att vattna hela sommaren :)

Vatten tas alltså från brunnen bakom ladugården. (Se nu, Crisu, jag vet VISST hur det funkar :D)

Sedan leds det till tunnorna vid trädgårdslandet.


...och från tunnorna leds det till...

...vattenspridaren. Ser ni muuten hur lite det växte där på våren. Skillnaden till sensommaren är ganska spektakulär.

Ja, alltså, denna bild är helt tydligt tagen vid ett skede då trädgårdslandet var i grymt behov av ogräsrensande. Den andra raden ärter (i förgrunden) hade inte ens fått sitt stängsel då, så detta var troligen i början av sommaren.

Bockar, myggnätsfönster och poolstege

Detta är egentligen Crisus inlägg som han försökt få skrivet i evigheter, men eftersom han inte har hunnit på hela sommaren tog jag saken i egna händer och berättar nu hur duktig han varit som byggt en massa grejer under sommaren :)

Han byggde såna här bockar till festbordet i ladugården.
Se nu så DUKTIG han varit! :)

Crisu har också en ny leksak som jag tror han är lite kär i!


En inte ALLS överdimensionerad poolstege :)


Efter veckor av att ha levt med alternativen hetta vs. myggor inomhus byggde Crisu myggnät till fönstren! Fönstren öppnas ju utåt och inåt och hade diverse hakar, så det var lite besvärligt att tänka ut hurudan modell man kunde bygga. Vi bestämde att enklast är sådana nät man för hand sedan sätter in när man öppnat fönstret.