Lillgård

Lillgård

21 juli 2014

Skördetid

Äntligen har vi kunnat börja njuta av allt vi odlat.

Trädgårdslandet blomstrar! Ogräs får man rensa så gott som hela tiden, och vattna borde man också alla dagar det inte regnar.

 Från vänster: olika ärter, bönor, sallader och lök.

Romaine-sallad och huvudsallat

Ärterna klättrar sakta uppåt..


Bönorna också.

Gul- och rödlöken växer bra. Vi använder så mycket vi vill nu under tiden när de ännu är små (stjälken och den lilla löken är otroligt goda!) men det blir nog massor kvar som hinner växa sig stora ännu.

Våra stackars frilandsgurkor har inte haft en lätt start på livet. En stor del av dem blev uppätna av småkryp, men några har överlevt och börjar nu ta sig och bli lite större. Dessa är dock det minsta som växer i vårt trädgårdsland för tillfället, så vi hoppas de hinner få gurkor på sensommaren.

Kålsorterna har börjat ta sig också. Bladen är lite krypätna, men det är ju "blomman" man äter sedan. Vi försöker spraya med tallsåpelösning nu och då, men det vill inta finnas tid för sådant alltid... Tagetes-blommorna som ska avskräcka kålflugorna har också börjat blomma. Yes! 


 Zucchinin börjar också visa sig! Härligt!


Morötterna (vanliga och gula) väntar vi också på.

 Palsternacka och rödbeta växer också bra. Ska bli roligt att se om de har klarat av att växa sig stora i den här tjocka lerjorden..!

 Spenat och rädisa märkte vi att vi ville ha massor mer av, så vi sådde flera rader till!

Här är hela grönsakslandet söderifrån.

Potatisen växer fint. Vi har snart tagit upp all nypotatis (vi har med avsikt lämnat den i jorden innan vi ska äta den, för nypotatis går inte lika bra att lagra som höstpotatis), men höstpotatisen (i förgrunden) tar vi upp först i augusti.

 Även i växthuset växer allting otroligt bra! Vi hängde upp fiberdukarna vi haft på åkern som skydd mot den starka solen.


Från vänster växer purjolök, gräslök, rödbeta, baby leaf sallat, rucola, citronmeliss, mynta (syns knappt), en massa basilika, och oregano.

Det är så behändigt att inte längre ha små plantor utspridda inne i huset, ute osv. Nu är allt samlat på ett ställe, och allt man behöver göra är att vattna. Här växer paprika, tre olika chilisorter, mandarin, och lite olika sallat.

Chiliplantorna får nog frukt snart!

Paprika!

Alla våra olika tomatplantor (4 sorter, över 50 plantor) börjar få frukt. Vi kommer att drunkna i tomater :)



Vår första slanggurka är klar att ätas. Den är faktiskt i storlek med de man får köpa i butiken! Och mera gurkor är på kommande, man måste vattna ordentligt så att de inte torkar bort.
Det är så härligt att laga mat med egenodlade grönsaker. Tills vidare skördar vi i ganska liten skala, men lite mer kommer det nog ju närmare hösten vi kommer!

Skillnaden mellan de rädisor vi odlat i vår nyinköpta jord i växthuset och de rädisor som växt i trädgårdslandet, utsatta för hård lerjord och småkryp, är påtaglig.

 Men goda att äta är de ändå :)







Städning av ladugården

Första veckoslutet i juli spenderade vi med att städa ladugårdens övre våning. Våningen var fylld av en massa roina - där fanns gamla möbler, skräp, metallbitar, söndriga lysrör, högar av halm, gamla ridredskap, gamla träverktyg osv. Det var riktigt intressant att gå igenom allting och vi hittade vissa fina gamla saker - men också en hel del som bara ska föras till soptippen eller eldas upp. Rummet under "rampen" som leder upp till ladugården är fyllt till bristningsgränsen med S-K-R-Ä-P. Jag har slutat ens öppna dörren dit ;)





Så här såg det ut till vänster innanför ingången:


 Och det här var utgångspunkten till höger:

Vi började med att tömma ena "ändan" av ladugården, och röjde där. Vi sopade av alla diverse balkar, kanter, öste ut halm, sopade golvet, och till sist dammsugade vi allting (tack Kärcher!). Det fanns också en stor hög med gamla fönster som jag sopade av. De hade damm och spindelnät på sig från 80-talet, så de blev förvånansvärt "rena" bara med en ordentlig avsopning.

Sedan städade vi av alla möbler och bar dem tillbaka in i den ändan i bättre ordning. En del av möblerna ska nog direkt till soptippen bara vi hinner. Men de står bra där de är nu. Sedan var det "bara" att röja i andra ändan, sopa och dammsuga. Klart! :) Vi hade hjälp av mina föräldrar på lördagen och av Sebbe på söndagen - tackar och bockar!

Dammigt värre! Andningsskyddet var helt svart i slutet på helgen.

En och annan mumifierad råtta hittades också i de otaliga halmhögarna som var begravda under gammalt byggnadsmaterial och skivor o.dyl. De har ju haft djur i ladugården tidigare, och där det fanns foder fanns det råttor. Usch och bläää!

Mindre roligt var väl att just denna lördag kväll blev vi utan vatten från brunnen. Vi hade faktiskt JUST hunnit ta en dusch på lördagen innan det hände (dock hade inte jag duschat håret, för meningen var bara att ta en snabb dusch innan maten och sedan gå i bastun på kvällen), som tur är. På söndagen åkte vi till en kaveri och lånade duschen. Det var inte så trevligt att sopa runt i det svarta dammet hela dagen utan att ha tillgång till rinnande vatten ska jag berätta. Men nog gick det också ;)

Denna maskin kom bra till användning!

Golvet blev magiskt rent! Här syns skillnaden mellan att endast sopa golvet (till vänster) och att dammsuga det (till höger).

 Här syns redan lite bättre ordning och städat.

Den andra ändan av ladugården lämnades tom, för där ska det ordnas fest!

Även här syns skillnaden - halva golvet är dammsugat, andra halvan inte.