Lillgård

Lillgård

13 april 2014

Pieni pintaremontti - mission completed!

Sådär, nu har jag i stort sett packat upp alla lådor och städat det mesta, och Crisu har varit flitig och målat, skruvat och fixat! Så här bor vi nu:

Matsalen



 Sovrummet


 Vardagsrummet


Köket


Lilla vessan


Hallen


Övre våningen



Rosa rummet a.k.a. gästrummet


Stora sovrummet, nuvarande förvaringsrum


Gradurummet



Myrstack!

Efter att vi rett upp den gamla vedhuggar-platsen på gården (se inlägget från 24.3.2014) och insett att hela vedkasan hade fungerat som mega-myrstack, så har vi funderat vad vi ska hitta på med myrstacken. Myror är ju bra, vi har hellre myror på gården än ormar - men, man vill kanske inte ha en myrstack med flera meter i diameter MITT på gården. Så, vi bestämde oss för att flytta den!
 
Det här var alltså resultatet efter att grävt fram alla klabbar från vedhögen. Då solen skiner kryper myrorna fram till ytan, och på kvällen syns de inte till alls...

Flitiga myror :)

HUR många som helst!

Det tog ett tag, och det blev väl ett tiotal lass med skottkärra, men största delen av myrstacken är nu flyttad! Det blev en stor krater kvar på platsen... Myrorna lever nog ännu i marken, så får se om de börjar bygga på en ny stack på samma ställe. Det sägs ju att man inte kan flytta en myrstack, men vi flyttade den jättelångt bort, och en så stor mängd material + myror, så hoppas vi fick med de flesta drottningarna så att dom inte direkt börjar bygga på samma ställe. Annars har jag nog googlat en del tips för hur man får bort myrstackar - allt från att sticka ner järnspett i stacken på hösten så att kylan under vintern förs ner i stacken och myrorna fryser ihjäl, till att hälla Fun Light på stacken!

Myrstacken på det nya stället. Får se om det duger åt dem! 

12 april 2014

Trädgårdslandet


Vi hade först inte tänkt odla så mycket men i något skede hade vi ändå planera en "liten" åkerplätt bakom plåthallen. Då var det bara att sätta igång. Jordbrukaren som tidigare odlat på åkern hade inte plöjt åkern på hösten eftersom han inte tänkte odla där det här året. Vi lånade en jordfräs av en bekant och fräste upp en 15x23m plätt. 



Det gick ganska snabbt och var ganska varmt och skönt i vårsolen. Jag körde igenom åkern ett par gånger. Det var riktigt roligt och man fick lite motion med samma fast fräsens avgasrör var vänt rakt bakåt så man fick alla avgaser på sig själv. Men annars en mycket bra och praktisk maskin!


Efter att åkern var uppfräst var det dags att slå ner pålar runt den. Jag slog ner pålarna med 2 meters mellanrum ca 40cm ner i marken så att de stod 130 cm över marken. Efter det började jag fästa 1m högt hönsnät mellan stolparna. Vi räknade med att vi behöver 20 m till utöver det gamla vi hittade i ladugården och som var runt "hönshuset". Vi lagade nät runt trädgårdslandet för att hålla hjortar, harar och andra djur borta från grönsakerna. Eller om grannens åsna rymmer! De kom faktist promenerande förbi med sin åsna idag och åsnan var envis och stannade mitt på vägen och vägrade röra på sig. Att sådant!


För att fästa hönsnäten använde jag en några mm tjock järntråd som jag böjde och kapade "U":n av och spikade fast nätet med i pålarna. Jag byggde också ett par grindar i båda kortändorna.


Det första som ska sättas i jorden är potis. Jag hackade upp 3 fåror för potisen, vilket var ganska jobbigt med en så kort hacka och tog ca halv timme per fåra. Men solen sken igen och man fick motion! Snart ska potisen i marken!

2 april 2014

Matsalen

Det sista rummet som skulle fixas var matsalen. Där fanns annors helt ok tapeter men eftersom förrförra ägaren rökte inne hade de gulnat ganska mycket och rummet luktade ganska illa. Jag började med att måla taket vitt för att få bort den värsta lukten och den gulaktiga färgen. Listerna blev också vita. Efter det målade jag väggarna med en rödtonad färg (Rooibos om jag minns rätt). Jag målade direkt på tapeten igen och två lager räckte. Måste säga att vi var ganska så nöjda med slutresultatet, även om slutresultatet blev mer rostbrunt än mörkrött. Det totala arbetet med rummet blev ca 10h.








Vedtalko del 2

Jag började hugga upp veden från tallarna vi fällde och radade upp dem. Solen sken och det var vindstilla och man kunde hugga i t-skjorta. Det gick ganska snabbt men skulle nog behöva en större yxa än den vi har. Snart kommer det mera ved igen så kommer nog att behövas. Om inte man skaffar en klabbmaskin förstås. Det skulle nog gå lättare och snabbare med en klabbmaskin men det är ju en viss charm att hugga själv. Plus att vedhuggning är den bästa terapi jag känner till. Men antagligen kommer jag att ändra åsikt inom kort då vedmängden som ska lagas nu är mycket större än jag är van med från tidigare (ved till bastu och kakelugn på stugan). Men får se hur det blir. Vi har planerat att byta till jordvärme under sommaren men vi tänkte ändå laga såpass mycket ved att vi kan hålla huset varmt med ved i ett år. Vi har också lånat en klabbcirkel som borde underlätta saken en hel del. Mina föräldrar kom och hälsade på och de hade flishuggaren med sig så vi fick en del av kvistarna flisade. Eller egentligen var det Nina och mamma som flisade eftersom det gick en säkring i ladugården så vi måste ta ström från plåthallen istället och jag och pappa försökte fundera ut vilken säkring som hade gått. Elkopplingarna i ladugården är nog något som borde gås igenom ganska snart. Men vi kom till sist fram till att det var "mjölkmaskinens" ena säkring som också går till uttagen. Jag har alltid tänkt att vi sku skaffa en flishuggare i något skede men Nina poängterade här att vi har ju egentligen inte så mycket träd på tomten för tillfället så den sku knappast vara i användning så hemskt ofta. Det tänkte jag ju inte på. Men måste nog säga att jag njuter av att laga ved och alla tillhörande delsteg, änsålänge iallafall.








Vedtalko

Det fanns en tall vars grenar låg mot ladugårdstaket (taktegel) som vi tänkte ta ner, så att inte taket eller ladugårdsväggen skulle fara illa, men problemet var hur den skulle fällas. Det fanns två enkla möjligheter: att fälla den längs kortsidan eller långsidan av ladugården. Problemet var att om den skulle fällas längs långsidan av ladugården kunde en lite mindre tall ta skada och iallafall räcket på rampen upp till övre våningen och om den skulle fällas förbi knuten längsmed kortsidan kunde grenarna riva med sig taktegel. Vi bestämde oss att också ta ned tallen mellan ladugården och stockgaraget och fälla båda ut mot vägen som går genom tomten. Det finns ändå en hel del tallar på det området.

Till hjälp hade vi Ninas föräldrar som kom med ett par motorsågar, rep, vaijertaljor och andra tillbehör. Vi fäste repet högt uppe i tallen och knöt det till vaijertaljan som var fäst i en annan tall längre bort och spände. Sen var det bara för Ninas pappa att börja såga. Efter att första trädet var fällt var det bara att börja såga grenar och 30 cm kubbar. Grenarna "rensade" Nina och hennes mamma medan jag och Ninas pappa gick lös med motorsågarna. Nina prövade också motorsågen en stund. Efter att första trädet var uppsågat och grenarna undanröjda var det dags för följande träd och samma procedur.


























Den här gången föll inte trädet riktigt som vi hade tänkt men nästan. (Ninas anmärkning: vad var det jag sa ;)) Inga skador uppstod dock. Efter att allt var uppsågat lastade vi kubbarna på släpkärran och körde ner dem bakom ladugården och radade upp dem för att torka. Sen är det bara att hugga upp dem i något skede. Var en riktigt rolig dag och det kändes nog på kvällen att man hade rört på sig. Synd att det inte finns ordentlig skog på tomten!